Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 21:50
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Квітень » 7 » 7 квітня - Благовіщення
16:29
7 квітня - Благовіщення


В давнину святу Благовіщення давали різні назви: зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок спокутування, Благовіщення ангела Марії. Про те, де і як вперше з'явилося свято Благовіщення, нічого невідомо. Відомо лише, що в 560 році імператор Іустініан вказав дату святкування Благовіщення - 25 березня (7 квітня за новим стилем).

Назва свята - Благовіщення - передає головний сенс пов'язаної з ним події: сповіщення Діві Марії благої вісті про зачаття і про народження нею Христа. Це свято належить до  неперехідних свят і відзначається щороку в один і той же квітневий день.

Головною іконою свята можна вважати шедевр Андрія Рубльова: ангел сходить до Діви, щоб сповістити їй «Благу вість». Архангел Гавриїл приніс Діві Марії найбільшу новина - Син Божий стає Сином людським. Виповнюється пророцтво Ісаї, Богородиця відповідає згодою на звістку ангела: «Хай буде мені по слову твоєму». Без цього добровільного згоди Бог не міг би стати людиною. Він не міг би втілитися, тому що Бог не діє силою, не примушує нас ні до чого. Людині дана повна свобода відповісти Богові злагодою та любов'ю.

Церковне Передання говорить, що в той момент, коли Діві Марії явився Архангел Гавриїл, вона читала книгу пророка Ісаї, як раз ті слова про народження Месії. «Я готова стати останньою служницею у тієї, яка удостоїться народити Месію», - думала вона.

З Благовіщенням в народі пов'язані деякі старовинні звичаї. Кажуть, що в Благовіщення «птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете», тобто будь-яка робота вважається гріхом.

У цей день на Русі спрадавна під час святкового богослужіння здійснювався особливий чин хлібопереломлення, після чого поблагословлені «благодатні» хліб і вино роздавалися парафіянам.

У цьому році свято Благовіщення припадає на Великий піст. Але його важливість і значимість дають невеликі послаблення. Наприклад, сьогодні в меню можна додати рибну страву, відзначають.

Прикмети:
-В Благовіщення вітер, іній і туман - до урожайного року.
- На Благовіщення - народиться жито. Мокре Благовіщення - грибне літо. На Благовіщення гроза - до теплого літа, врожаю горіхів.
На Благовіщення мороз - врожай на грузді.
Коли на Благовіщення сніг на дахах є, так буде ще.
На Благовіщення сонячний день - пшениця вродить, якщо зірочок мало на небі - яєць мало буде.
У Благовіщення мороз - під кущем овес.
На Благовіщення хороший улов риби.
Коли ніч на Благовіщення тепла, весна буде дружна.
Благовіщення без ластівок - холодна весна. Яке Благовіщення, такий і Великдень (паска).
На Благовіщення виносять бджіл. Напередодні Благовіщення сіють горох. Благовіщенську золу зберігають для капусти і городніх рослин: коли вони псуються, посипають їх золою. Благовіщенську капусту мороз не бере. Благовіщення - найбільше у Бога свято. Як Благовіщення проведеш, таке і весь рік. На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівка коси не плете. У цей день забороняється працювати. Під димом не сидять (тобто не готують гарячого і виходять спати в сіни, в кліті). Не можна на Благовіщення надягати новий одяг, в іншому випадку її порвеш або зіпсуєш. Під Благовіщення вогнів у хатах всю ніч не гасять - краще вродить льон, не випалить блискавкою врожай і споруди. Обкурюють димом одяг від зими.





Категорія: Новини села | Переглядів: 1269 | Додав: Admin | Теги: прикмети, 7 квітня, Благовіщення | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0