Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 23:33
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Березень » 22 » Цікаві факти про пиво
22:31
Цікаві факти про пиво

* Пивоваріння на Русі має давні традиції. Вже в стародавніх літописах зустрічаються згадки про "перевар" - в міру міцний напій який готували наші предки з пива та меду. За часів Івана III пиво разом з хлібним вином продавалося в царевих кабаках. На початку XVIII століття в Новгороді відро простого пива коштувало 4 алтини, тобто 12 копійок, за царя Олексія Михайловича бочка пива продавалася за 4 рублі. Чотири рази на рік - у великі свята - селянам самим дозволялось варити пиво для домашнього пиття. Такі святкові застілля називалися "особливим пивцем". Пити домашнє пиво дозволялося три дні. На четвертий приходив шинкарський голова і опечатував залишок пиво до наступного свята.

* Що від пива поліпшується настрій - відомо кожному. У Скандинавії воно взагалі вважається антидепресантом. Особливо благотворно впливає на настрій розливне пиво. Саме пиво з бочок цінували наші предки - і недарма. Звичайно, цивілізація - річ хороша, і приємно мати в холодильнику баночку пива з довгим терміном зберігання про запас ... але все-таки справжнє пиво - це розливне пиво.

* Всім відомо, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. У старій добрій Англії був час, коли це правило стосувалось і пива. Служба в армії тоді була справою добровільною - а добровольців було мало. Новобранцеві, котрий погодився вступити на службу його королівській величності, покладався аванс у вигляді одного шилінга і безкоштовному кухлі пива. Винахідливі вербувальники придумали хитрість: вони знаходили любителя випити пива на халяву і пропонували йому підняти келих з вірнопідданським тостом. А на дно кухля опускали шилінг: випив пива - не відкрутишся. І тост був, і шилінг отриманий. З тих пір найпопулярніші пивні кухлі - прозорі, щоб можна було подивитися на просвіт: не причаїлося на дні якого підступу. Є й ще одна версія щодо прозорості кухлів - менш поетична, але не менш правдоподібна. Справа в тому, що в стародавні часи все пиво було нефільтрованим, а значить - досить каламутним. Однак після прийняття закону 1516 в Баварії все пиво стали робити шляхом низового бродіння. Пиво знайшло свій знаменитий бурштиновий колір. Для того, щоб любителі пінного напою могли насолодитися кольором пива і його прозорістю, пиво почали подавати в прозорих кружках.

* Якою має бути пивна піна? Якщо пиво дійсно якісне, пінна шапка повинна триматися не менше п'яти хвилин і бути не тонше чотирьох сантиметрів. У Чехії є навіть спеціальний "тест" для пивної шапки: вважається, що піна "правильного" пива повинна утримувати покладену на неї чеську монетку.

* Копенгагенський університет провів дослідження щодо впливу музики на процес засвоєння пива. З'ясувалося, що міцні темні сорти слід пити під музику високої тональності, а легкі світлі - під мелодії на низьких тонах. Викладач музичної школи у Філадельфії П. Чейчер склав "Пивну симфонію". Музичні теми подано в цьому творі звуками ... пива, яке наливають у різну посуду: керамічну, скляну, залізну. Любителям пива така музика до душі. А ось музичні критики симфонію не схвалили. "Професор явно розуміється на пиві краще, ніж в музиці", - заявили вони. Існує й інша "пивна" симфонія. Її автор - професор консерваторії в Лос-Анджелесі П. Чихару.
Гральні інструменти - пивні пляшки, кружки і саме пиво.

* Починаючи з давніх шумерів, лікарі прописували полоскання рота і вживання всередину теплого пива для лікування зубного болю. У середні століття пиво вживали для вигнання каміння з нирок і для лікування виснаження як фізичного, так і духовного; розтирали стомлені ноги пивом після дальньої дороги. У XVI столітті знаменитий Парацельс лікував хвороби печінки папоротниковим пивом, а захворювання дихальних шляхів пивом з шавлії. Як маски і натирання пиво використовувалося в середньовічній косметології для омолодження шкіри.

* Поширена думка про те, що пиво - не жіночий напій, не відповідає дійсності. Справа в тому, що в пиві містяться речовини, корисні для жіночої гормональної системи. Склянка пива в день - ще й відмінне косметичний засіб: і колір обличчя стане краще, і зморшок буде менше. Не дивно, що жінки все частіше віддають перевагу пиву і все охочіше ходять в пивні ресторани. До того ж це відмінне місце, де можна познайомитися з цікавим чоловіком. Ще одна важлива деталь для дам - ​​в пиві мало калорій. Так-так. Менше буває тільки в мінералці, чаї та кава. І це камінь в город тих, хто стверджує, що від пива товстіють. Товстіють не від пива, а від всякої смакоти, якою його заїдають. Втім, деяке вплив на форми пиво робить. Ще в 1541 році якийсь Йоганн Заугфрус, придворний аптекар герцога Вільгельма Баварського, написав свій "Трактат про пиво". Він, зокрема, радив жінкам втирати пивну піну в шкіру обличчя і груди. Це повинно було охоронити особу від зморшок, а бюст зробити більш пружним. Педантичні німці, які звикли все на світі підкоряти контролю, прийшли нещодавно до приголомшливому висновку: середньостатистичні баваркі в країні самі пишногруді!

* У одній пивній японського міста Матсушіро висить оголошення, що при силі землетрусу до трьох балів (за японською шкалою) клієнт отримує безкоштовно кухоль пива.

* До книги рекордів Гіннесса занесено ім'я відомого актора Олександра Філіпенко. За 12 годин він винюхав кухоль темного пива.

* Німецький першовідкривач збудників холери професор Кох повністю підтримував своїх чеських колег - професорів Главу і Томаера, що бачили в пиві ліки від холери. Бацили гинуть в пиві за кілька годин і хвороба не развівівается. Спустошливі епідемії холери в Європі рідко зачіпали працівників середньовічних броварень.

* Може здатися вигадкою факт, що в XVIII і початку XIX століття більшість ліків в лікарнях приймалося тільки з пивом. Як прекрасний тонізуючий, дезинфікуючий і загальнозміцнюючий напій пиво давали видужуючим хворим у лікарнях Петербурга аж до середини XIX століття.

* Мюнхенський інститут пива науково довів, що один літр нефільтрованого пива в 10 разів корисніше, ніж один літр молока.

* Австрійські пивовари , так пишаються тим, що їх пиво в дитинстві пив один хлопчисько з міста Грац. Ріс хлопчина кволим, хворобливим і таке інше. І порекомендували йому, окрім молока, пивце попивати. Зараз хлопчисько виріс. Хто такий? Арнольд Шварценеггер.

* Пиво у скандинавів - офіційно дозволений тамтешніми мінохоронздоров'я антидепресант.

* У Німеччині свіже ще не фільтроване пиво, каламутне від плаваючих в ньому частинок дріжджів, називають "Hefe Weizen" "Хейфе Вайцен" (пшеничні дріжджі). Хто п'є таке пиво, у того ніколи не буває "ячменю", на оці, поліпшується шкіра, тому що в ньому багато вітамінів групи В. Вельми рекомендується жінкам. Це пиво подають в келихах спеціальної форми: більш вузьких внизу і розширених вгорі.

* Пиво виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворіти на рак. Дослідження японських учених показали, що регулярне вживання пива здатне понизити ризик захворювання в 2-3 рази. Може бути тому в останні десятиліття пиво стало в Японії, де особливості національної кухні сприяють розвитку раку, національним напоєм.

* Випите натщесерце (2/3-1 стакан) пиво осушує шлунок, вивільняє його від надлишку слизу, що корисно при більшості видів гастриту.

* Абсолютно точно встановлено, що пиво виводить з організму солі алюмінію, і жодна інша рідина цього зробити не може. Пиво добре вгамовує спрагу, що пояснюється змістом мінеральних речовин і вуглекислоти, що розширює капілярні судини слизистої оболонки органів травлення, сприяє більш швидкому надходженню рідини в кров.

* Пиво - єдиний алкогольний напій, що містить хмільну гіркоту, яка активізує виділення шлункового соку, пригнічує небажану дію алкоголю в пиві. Перейшли з хмелю в пиво активні речовини мають заспокійливу, болезаспокійливу і гіпнотичний дії, гальмують зростання і розмноження бактерій.

* Пивні ванни відрегулюють потовиділення. Якщо Ви сильно потієте, то додайте в теплу воду пляшку пива і трохи полежте. У лазні пиво ллють на розжарені камені. Це роблять тому, що пивний пар дуже корисний як для шкіри, роблячи її більш шовковистою, так і для всього організму.

* Різні маски і креми на основі пива сприяють розгладженню зморшок. Наприклад, жовткова маска - яєчний жовток збивається в пиві і суміш наноситься на обличчя.

* Позбутися від зморшок допомагає і крута піна свіжого пива.

* Пивні маски благотворно впливають на жирну шкіру, підвищуючи її еластичність, покращуючи кровообіг, зменшуючи жирообразование і закриваючи пори.

* Існують народні рецепти для лікування простудних захворювань. Наприклад, ложка меду на кухоль підігрітого пива - і простуду як рукою зніме. Існують і інші рецепти, всі вони на базі гарячого або підігрітого пива з додаванням яйця, а також гвоздики, кориці.

* Кращий засіб для укладання волосся, яке було відоме нашим прабабусям, це пиво. Всім відомі пивні шампуні, які дають такий же ефект, як шампуні з кондиціонерами, але при цьому ще благотворно діють на волосся. А якщо пиво нанести на деякий час на волосся, до них повернеться здоровий блиск, еластичність, припиниться їх випадання.

* Регулярне обполіскування волосся пивом після миття швидко позбавить від лупи і додасть волоссю неповторний блиск і шовковистість.

* Відомі цілющі властивості лужного Пльзенського пива. Чехи рідше страждають хворобами нирок. Лікарі підтверджують, що це пиво руйнує камені в нирках.

* Пиво прискорює обмін речовин в організмі, сприяє омолодженню клітин. Як показує досвід, люди, що регулярно вживають пиво (у помірних кількостях), старіють значно повільніше, ніж ті, хто пиво не п'є. Геронтологи вважають, що 1-2 кухлі пива в день уповільнюють старіння організму.

* Помірне вживання пива, близько один кухоль в день, за результатами досліджень чеських і німецьких лікарів, знімає ризик серцево-судинних захворювань, позитивно впливає на нирки, запобігаючи утворенню каменів, і підвищує захисні сили організму.

* Американські вчені теж прийшли до висновку, що у тих, хто вживає щодня одну-дві кружки пива знижується ризик серцевого нападу на 50%. В алкоголі присутній ліпопротеїнів високої щільності або, як його ще називають, "хороший холестерин", який виконує важливу функцію очищення кровоносних судин від шкідливих відкладень.


* У 1455г. на північний захід від Мюнхена був заснований бенедектінскій монастир Андекс. Монастирські хроніки зберігають свідоцтва про чудесні випадки зцілення пілігримів або їх близьких. Тільки з 1624 по 1657 рік були поставлені на ноги 355 паралітиків, 188 епілептиків, прорізався слух у 237 глухих, прозріли 860 сліпих, знайшов розум 221 його втратив. Яким чудодійними ліками користувалися ченці? Звичайно пивом!

* У пиві міститься невелика кількість білка, а ось зміст мінеральних речовин значно - 1-2 грами на літр. Містяться в пиві вітаміни В1, В2, РР вигідно відрізняють його від інших "порожніх" алкогольних напоїв і дозволяють віднести пиво якщо не до вітамінних напоїв, то до продуктів харчування.

* Екстрактивні речовини хмелю мають заспокійливу, болезаспокійливу і навіть дезинфікуючу дію.

* Відзначено також позитивний вплив ячмінного напою на відновлення слизистої оболонки при таких захворюваннях шлунку та 12-палої кишки, як гастрит, дуоденіт і виразкова хвороба.

* Невелика кількість пива в період одужання після важких, виснажливих захворювань допомагає швидко відновити нормальну флору шлунково-кишкового тракту.

* Пивні дріжджі призначаються всередину при різних інфекційних захворюваннях, фурункульозі, цукровому діабеті, вугрового висипу, інших хворобах шкіри.

* У пива нижча калорійність, ніж у кока-коли, яблучного соку, фруктових напоїв, в які додається цукор, не говорячи вже про молоко.

* Якщо подивитися рецептуру і технологію, за якою готують пиво, а роблять його з солоду, хмелю, дріжджів і води, то нічого шкідливого для організму ми не побачимо. Солод (пророслий ячмінь) багатий і вуглеводами, і білком, і ферментами, і мінеральними солями. І все це в значній кількості переходить у напій.

Дана стаття не являється закликом до вживання пива. По при всі його корисні властивості пиво залишається алкогольним напоєм.





Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 3188 | Додав: Admin | Теги: цікаві факти, про пиво, пиво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0