Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 13:21
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Березень » 28 » Як вирощувати картоплю за голландською технологією
15:20
Як вирощувати картоплю за голландською технологією

У Голландії картопля займає майже четверту частину посівних площ. Отримують у середньому з гектару 400-450 ц добірних продовольчих бульб або 300-350 ц насіннєвих.  У цій країні розроблена інтенсивна технологія обробітку картоплі.

Вважають, що при голландській технології для росту і розвитку картоплі створюються найкращі умови. Тому вона і використовується  картоплярами багатьох країн.

Хоча ця технологія заснована тільки на індустріальній основі (з використанням машин і механізмів), але окремі її елементи можна застосовувати і на дачних та присадибних ділянках, у невеликих фермерських господарствах.

Ось деякі, доступні картоплярам-любителям особливості (елементи) голландської технології.

Грунти і попередники.
Картоплю саджають на вирівняній ділянці, наявність схилів неприпустима. В орному шарі повинно міститися не менше 2-2,5% гумусу. Обов'язково треба чергувати культури з таким розрахунком, щоб картопля поверталася на колишнє місце не раніше ніж через 3-4 роки. З попередників віддають перевагу озимому житу та іншим озимим зерновим культурам, які створюють найбільш сприятливі умови для росту і розвитку картоплі.

Добрива.
Органічні добрива - напівперепрілий гній або зрілий (старий) компост з розрахунку - 400-500 кг/100 м ² (на сотку) вносять тільки восени під зяблеву оранку, а свіжий гній або компост тільки під попередню культуру. До органічних добрив додають суперфосфат (4-5 кг/100 м ²), хлористий калій або калійну сіль (1,5-2,5 кг/100 м ²). На суглинних і більш важких грунтах ранню зяблеву оранку доповнюють культивацією, під яку і вносять фосфорно-калійні добрива. Крім того, культивацією знищують пророслі бур'яни. Азотні добрива у вигляді сечовини (до 5 кг/100м ²) закладають в грунт при весняному переорюванні.

Обробка грунту.

Восени грунт орють на глибину 22-27 см з обертанням верхнього шару оборотним плугом , який дозволяє обійтися без відвальних і розвальний борозен. Культивують звичайним легким дисковим культиватором.

Навесні закриття вологи не роблять. Це прискорює підсихання верхнього шару. Він краще прогрівається і «дозріває».

Перед посадкою картоплі ділянку обробляють фрезою «Домінатор» або фрезою-культиватором «Румпстад» на глибину 12-14 см. Ці агрегати, у зчепі з трактором сили тяги 3 т, виконують одночасно три операції: фрези подрібнюють і розпушують грунт, вирівнюють і прикопують .

Городники на невеликих ділянках можуть скористатися вилами, у яких відстань між зубами 20-30 мм, а товщина зуба 5-6 мм. Ці вила необхідно обмежувати по глибині.

Неглибока обробка не порушує грунтових капілярів, по яких волога надходить до маточнї бульби. При цьому Рослина менше страждає від посухи. Фрезерна обробка скорочує строк посадки на 7-10 днів.

Насіннєві бульби при голландській технології повинні бути високої репродукції, 100%-ної сортової чистоти і схожості. Бульби однакові, 50-60 мм в діаметрі. Для машинної посадки бульби пророщують до появи паростків довжиною 2-5 мм, які при посадці не обламуються.

Посадка.

Голландські картоплярі не допускають розриву між підготовкою грунту і посадкою. Висаджують картоплю в перший же день настання оптимального строку і стиглості грунту. Визначають стиглість так: беруть жменю грунту, міцно стискають її в кулаці, і з висоти пояса кидають її на землю. Якщо грудка при ударі об землю розсипається, то грунт стиглий і придатний для посадки. Такий ранній термін сприяє формуванню  листків  і швидкому зростанню бульб. Посадку проводять з міжряддями 75 см.

На сотку висаджують від 400 до 1000 бульб. Бульби ранніх сортів, рослини яких утворюють менш розвинену кореневу систему, висаджують 600-700 на сотку, а різаних бульб та дрібних - до 1000.

Саджалки «Структурал» і «Крамер» (голландські) і «КСМ-4» (з СНД) оснащені простим і надійним пристроєм, завдяки якому пророслі бульби і паростки при посадці в грунт не травмується.

Як правило, гряди картоплі розташовуютьз півночі на південь. При посадці  з верхнього, збагаченого поживними речовинами шару формують гребені, вкриваючи бульби. Висота такого гребеня 8-10 см, ширина в основі 30-35 см. Майбутній урожай бульб формується трохи вище дна борозни, що сприяє потім високопродуктивній праці збиральної техніки. Інша частина грунту в міжряддях використовується згодом для підсипки цього гребеня при підгортанні.

Догляд.
На 14-18-й день після посадки, коли проростає більшість бур'янів, а паростки картоплі наближаються до  поверхні, проводять перший міжрядний обробіток. Мета - знищити бур'яни і створити найбільш сприятливі умови для росту і розвитку картоплі. Проводять цю обробку фрезерним культиватором з гребенеутворювачем. Використовують голландські культиватори «Румпстад», «Амако» або виробництва країн СНД «КФК-2, 8». Агрегатують їх з тракторами силою тяги 1,4 т. Робоча швидкість такого агрегату 3,5 км / год, ширина захвату 3 м, як і у посадкової машини.

Таким культиватором тільки но з'являються сходи картоплі за допомогою просапної фрези насипають шар добре розпушеної землі у вигляді трапецієподібного гребеня висотою 23-25 ​​см і шириною біля основи 75 см. Його ширина по верху 15-17 см. Принцип роботи фрези полягає в тому, що вона заглиблюється в міжряддя і викидає землю нагору. Ззаду йде кожух з гребенеутворювачем, який і формує трапецієподібний гребінь висотою 23-25 ​​см. Поверхня гребеня і його укісні боки  пригладжуються і ущільнюються цим гребнеутворювачем.

Надлишкова волога з такого гребеня легко проникає всередину, а зайва стікає по сторонах у борозну. Після утворення гребеня ніяких інших міжрядних обробок за голландською технологією не передбачено. Але не скасовується при цьому боротьба з шкідниками і хворобами, наприклад, з фітофторою. У боротьбі з нею проводять 5-6 обробок хімічними препаратами. Першу проводять до появи ознак хвороби.

Збирання.
Перед збиранням бульб за голландською технологією, обов'язково видаляють бадилля на великих площах з допомогою еммічеських засобів (десикація), а на малих просто скошують. Після видалення бадилля в залежності від сорту та призначення картоплі, бульби витримують у грунті ще днів 10-12. Це сприяє отриманню здорових бульб з зміцнілою шкіркою, що зменшує можливість механічних пошкоджень бульб, підвищує їх збереження.

Такі посадки легко і чисто прибирає комбайн завдяки тому, що ще при догляді за посадками фреза розпушила грунт на глибину 10-12 см і ущільнила підошву. Леміш комбайна не заглиблюється нижче цієї підошви і не набирає грудок твердого грунту. Пухкий грунт добре і легко осипається через транспортер і не домішується до картоплі.

При вирощуванні картоплі на невеликій ділянці в голландську технологію можна внести і додаткові поправки. Так, якщо при механізованій посадці проростки не повинні перевищувати 5 мм, для чого бульби пророщують 10-12 днів, то при ручній посадці вони можуть бути і довші, і пророщувати картоплю можна 25-30 днів.

Рихлять грунт лопатою і сапою, гребені також створюють цими знаряддями або ручним підгортальником.

На ділянках зі схилами, гребені, утворені за голландською технологією, руйнуються, що знижує врожайність і погіршує якість бульб. Як бути? На схилах восени треба формувати спеціальний мікрорельєф, шляхом нарізки поперек схилу борозен глибиною 25-30 см і шириною 60-70 см. При нарізці борозен між ними насипаються гребені висотою рівною глибині борозен і шириною поверху 6-10 см. Гребені зміцнюють кулісами з озимого ріпаку (50-60 г насіння на 100 м ²). До заморозків ріпак відростає і утворює щільні ряди. Взимку борозни і гребені з кулісами з ріпаку, розташовані упоперек схилу, перешкоджають здування снігу і сприяють рівномірному розподілу його по ділянці. А при таненні снігу відбувається більш рівномірний скидання води. При цьому змиву грунту не спостерігається.

Як тільки відростуть пагони, кулісні зарості зрізають, масу подрібнюють і звалюють з  двох суміжних гребенів у борозну з посадженими бульбами. У результаті на місці гребенів утворюються борозни, а на місці борозен - гребені.

Через 20-25 днів з'являться сходи картоплі, а ряди зімкнуться через 40-50 днів. Бур'яни зазвичай починають проростати на 4-6-й день після садіння картоплі. У цьому можна переконатися, якщо легко розрити верхній шар грунту. За наявності бур'янів, білі нитки їх сходів будуть пробиватися на поверхню. Ці нитки ще дуже легко знищити боронуванням. Але не можна боронувати посадки перед дощем, краще зробити це після дощу. Якщо бур'яни зійдуть, то одним боронуванням їх не знищити. Доведеться вдатися до сапки, або іншого знаряддя, тому що коріння бур'янів до цього часу проникнуть глибоко в грунт.

Якщо після розпушування грунту пройшли дощі, обробку повторюють не раніше, як підсохне грунт. При зливах верхній шар запливає, кірку його обережно розпушують граблями. Коли проростки картоплі вже наблизилися до поверхні, граблі краще не застосовувати, щоб не травмувати рослини.

При гребньовій посадці боронування проводять по всьому периметру гребеня: спочатку рихлять вершину, потім застосовують граблі так, щоб грунт переміщався від низу гребеня до вершини. При підгортанні рихлять міжряддя і сам гребінь, не порушуючи його конфігурації, повертаючи зсунутий грунт до вершини.

http://kartoha.com.ua/106/





Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 14277 | Додав: Stas | Теги: вирощування, Картопля, голландский метод, Картофель | Рейтинг: 2.2/6
Всього коментарів: 2
2 Admin  
Це ти по Підставські саджаєш:)

1 Оксаныч  
Мне кажется, что как-то картофель очень редко посажен. Я бы погуще посадила, земли много свободной.