Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 21:29
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Вересень » 27 » Храмове свято у Підставках згадуватиметься довго, тепло й емоційно
14:42
Храмове свято у Підставках згадуватиметься довго, тепло й емоційно

27 вересня, на Воздвиження, видалася не по-осінньому тепла й сонячна погода. У Підставках того дня відзначали храмове свято – звідусіль сюди з’їжджалися й сходилися гості. Святкування широко розгорнулося в центрі села, біля місцевої школи. Поруч за декілька годин «виросло» дитяче розважальне містечко, що приваблювало й малих, і дорослих своєю яскравістю. Бажаючі мали змогу взяти участь у багатьох атракціонах, які пропонували підприємці з Ромен. Працювали торговельні точки; Липоводолинська районна організація Товариства Червоного Хреста пропонувала безпрограшну лотерею.
Поріг навчального закладу на деякий час перетворився в імпровізовану заквітчану сцену. Праворуч від неї вабила дивовижна виставка «Дари осені», яку підготували вчителі, учні та їх батьки. Тут господинею уваги жителів та гостей села була фантазія: надзвичайні вироби з природного матеріалу – осінніх фруктів, овочів, квітів, грибів, горіхів та шишок не залишили байдужими нікого. Приваблювала погляди «Замріяна жар-птиця», сміх і подив викликали «Телевізор LG» з велетенського гарбуза, «Алла Пугачова з Максимом Галкіним», як живі дивилися на людей звірі й птахи, що немов будь-якої миті готові були полетіти з експозиційних столів… Зліва ж від сцени чекала на зацікавлених виставка під назвою «Моя земля – земля моїх батьків», підготувала яку завідуюча місцевою бібліотекою Ю.В.Супрун.
Тут були представлені старовинні дерев’яні ікони, фоторепродукції виробів з дерева уродженця Підставок, який нині мешкає в Сумах В.В.Троценка – найтоншої роботи мініатюрні храми й собори, кораблі, карети, запряжені кіньми. Вабили очі й картини вже нині покійного М.М.Решітника, який колись працював у селі бібліотекарем. Не тільки вабили подивитися, але й викликали непереборне бажання доторкнутися зібрані Юлією Володимирівною старовинні вишиті сорочки та рушники. Жінка розповіла, як по крупинці збирала цю унікальну як на наш час колекцію – полотняне рукотворне диво, що залишилося у спадок нащадкам, по всіх населених пунктах Підставської сільської ради. Як приводила в належний вигляд, давала друге життя сорочкам та рушникам кінця ХІХ та початку ХХ століття – прала й прасувала обережно, щоб не пошкодити, не зіпсувати історичні цінні пам’ятки. Яка тонка вишивка, які дрібні вигадливі мережки, які кольори, над якими навіть час не владарює!.. Тут і кілковий рушник (не менше 3 метрів без жодного шва!), і кумачевий (вишитий на червоному полотні). Роботи хрестиком, гладдю, тамбуром, витягуванням… Доторкнешся – і повіє, дихне в обличчя історією, в душі підніметься хвиля захвату, серце зайдеться подивом і радістю, обійме тиха гордість за українських жінок, які і працювали тяжко, і під слабке світло каганця створювали такі ось шедеври, яким ціни немає...
Всі, хто виявив цікавість до виставки, побачили й старовинні знімки, і фото з життя села вже наших часів. Вінчав експозиції створений вже давно герб Підставок: три славнозвісні дуби, дві лелеки і шаблі знизу, як свідчення того, що село давним-давно заснували саме козаки.
І ось ведучі – молоді педагоги М.Оголь та В.Кравченко закликають усіх до сцени, переглянути урочистості й святковий концерт. Розпочинають нагородженням: від імені керівництва району всіх присутніх поздоровив з Днем села заступник голови районної ради О.М.Кльоп та вручив Грамоти директору Підставської ЗОШ І-ІІ ступенів М.С.Супруну, голові ФГ «Обрій» В.О.Литвиненку та колишньому вчителю історії, полковнику козацтва П.В.Яковенку – уродженцю с.Підставки, який нині мешкає в м.Горлівка Донецької області. Директор школи й сільський голова Л.О.Луценко вшанували пам’ять про вічне, поклавши кошик з квітами до меморіалу загиблим воїнам. Побажав усім гараздів та добробуту й начальник Підставської дільниці ТОВ «Урожайна країна» С.О.Бондарчук.
Запросили до слова й шанованого земляка П.В.Яковенка. Він сказав, що село сьогодні святкує свою 362-у річницю, хоча за його дослідженнями населеному пункту більше приблизно років на 10. Петро Васильович є автором багатьох історичних видань. Нині він займається дослідженням великих родів підставчан. «Найбільше серед них Олещенків, Авраменків, Троценків, Близнюків, Кузьменків, Посів…». Розповів історик і про те, що вперше День села у Підставках відзначили 1997 року, саме на Воздвиження, бо існувала й діяла тут колись Хрестовоздвиженська церква. Подарував керівництву та жителям села великий портрет видатного земляка генерал-лейтенанта М.Ф.Ставицького, який воював з військами французького полководця Наполеона.
Під час свята були відзначені найстарша жителька Підставок О.С.Кравченко, наймолодший житель Станіслав Варварук, молодята, які днями стали на весільний рушник Руслан і Валентина Бурик, родина Василя й Лідії Мельник, які мають восьмеро дітей. Всіх їх, як і годиться, привітали найщирішими словами, а сільський голова Л.О.Луценко вручила пам’ятні подарунки. Також жінка від щирого серця подякувала всім тим людям, які допомогли в організації свята – дирекції ТОВ «Урожайна країна», керівнику ФГ «Обрій» В.О.Литвиненку, приватному підприємцю С.П.Дем’яненку, всім організаціям села, особливо школі. Учням Людмила Олександрівна передала подарунки, придбані за спонсорські кошти.
Святковий концерт жителям та гостям Підставок подарували учасники художньої самодіяльності села Московське, жіноче вокальне тріо «Гармонія». Гуморески розповіла наймолодша учасниця святкової програми Ю.Новікова, східний танець виконала «Міс Липоводолинщина-2010» Л.Мариненко. Під гучні оплески колектив артистів привітав на сцені вокалістку Московського СБК Яну Пось з днем народження, який співпав з храмовим святом у Підставках. До поздоровлень приєдналися всі глядачі, яким дуже сподобався концерт – різножанровий, насичений, професійний. Багато хто віддав перевагу святкуванню вдома за столом, але хто прийшов у центр села того дня – не пошкодував, лишився із найкращими згадками, сповнений тільки позитивними враженнями. Так і мало бути, адже в підготовку до храмового свята вкладено багато старань. Як-то кажуть, зроблено від душі, а значить – проросте в серці добром та вдячністю,згадуватиметься довго, тепло й емоційно.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вікторія ДОРОШЕНКО
 




Категорія: Новини села | Переглядів: 2891 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0