Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 17:17
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2013 » Листопад » 22 » Людина великої душі і серця, справжній господар на землі та в селі
13:00
Людина великої душі і серця, справжній господар на землі та в селі

"Народився у 1966-му році, закінчив Липоводолинську деся­тирічку. Потім - факультет меха­нізації Сумського інституту сільського господарства. Закінчу­вав його вже заочно, поєднуючи навчання та практику на посаді головного інженера асоціації "Хорол". Тепер фермерую...", - ось так кількома реченнями розповів на моє прохання свою трудову біографію В.О. Литвиненко, голо­ва фермерського господарства "Обрій".

Фермерувати почав Віктор Олексійович з кінця 90-х років. Спершу у своєму господарстві мав в обробітку зовсім мало землі, ра­зом на території Подільківської та Підставської сільських рад близь­ко 100 гектарів. У своєму міні-колгоспі був в одній особі керівни­ком, інженером, бухгалтером-еко- номістом... Часто доводилося на­вчатися на власному досвіді й помилках. Навіть не одержуючи інколи бажаного результату, ніко­ли не думав полишити свою не­легку справу.

Минули роки. Землеволодін­ня фермерського господарства займають на території кількох сільських рад майже тисячу гек­тарів. У "технічному парку" неве­ликий набір найнеобхіднішої для обробітку техніки - 5 тракторів, грунтообробний інвентар до них,

 вантажівки. Решту у гарячі пе­ріоди сезонних робіт залучає до роботи на договірній основі. Орендує кілька потрібних для гос­подарської діяльності приміщень

-   майстерню, склади, токове гос­подарство. На постійній основі у СФГ трудиться 40 чоловік. Стільки ж залучається на весняно-осінній період, це переважно учні Сині­вського аграрного ліцею, які про­ходять тут виробничу практику.

У своєму господарстві Віктор Олексійович сьогодні знову по­єднує в одній особі керівника, аг­ронома та інженера. Господарює на землі з постійним прагненням робити все "по науці", прогресив­но. Цікавиться новинками агро­номії та запроваджує їх у практи­ку.

-   Віктор Олексійович є взірцем для багатьох дипломованих агро­номів, адже йде на крок попере­ду - своїми знаннями, тісною співпрацею з фахівцями наукових установ, зокрема інституту рос­линництва ім. В.Я.Юр'єва, інсти­туту фізіології і генетики рослин. Він не боїться труднощів, експе­риментів. Для прикладу - взявся вирощувати озимий ячмінь. Ця культура "вибаглива", потребує особливого підходу при вирощу­ванні, поєднання кількох важли­вих складових. Першого року уро­жай не виправдав вкладених за­собів та надій. Проте Віктор Олек­сійович не відступає від свого і знову відводить під неї площу в осінньому клині. В несприятливо­му за погодними умовами для озимих 2012-у зібрав по 30 цент­нерів із гектара, і це хороший показник!", - розповідає завіду­юча сектором рослинництва уп­равління агропромислового роз­витку райдержадміністрації

І.О.Данілевська. Вона навела й інші дані, що характеризують В.О.Литвиненка як справжнього господаря на землі. Це висока культура поля, рівень агротехні­ки, застосування передових тех­нологій із використанням якісно­го насіння, засобів захисту, міндобрив. На "обріївських" по­лях щороку вирощується не 2-3 культури, а декілька, дотримуєть­ся посівна структура. Основу сівозміни складають пшениця, ячмінь, гречка, соняшник, вико­нуються державні програми виро­щування сільгоспкультур, зокре­ма, круп'яних. Площі фермерсь­кого господарства розтащовані не в одному суцільному масиві, а "розкидані" невеликими ділянка­ми в різних куточках району. Це значно ускладнює всі польові ро­боти, проте на показниках уро­жайності не позначається, вони постійно вищі середньорайонних чи на рівні. Так, у 2013-у з кож­ного гектара зібрано по 30 цент­нерів ячменю, по 32 центнери со­няшнику, по 27 - сої. Озимої пше­ниці - по 42 ц/га, кукурудзи - по 75 ц/га. Не зупиняючись на до­сягнутому, планує займатися ово­чівництвом, тваринництвом. У пев­них виробничих справах має Віктор Олексійович гарного по­радника, брата Олексія Олексі­йовича, який також фермерує.

Близько півмільйона гривень податків буде сплачено фермер­ським господарством "Обрій" до кінця цього року. Його керівник відзначений Липоводолинським відділенням Роменської ОДПІ як кращий представник малого бізнесу та Підставською сільською радою - за активне благодійниц­тво, участь у житті територіальної громади.

Окремою темою розповіді про Віктора Олексійовича є його ак­тивна життєва позиція, вболіван­ня про розвиток територій сільських рад, де орендує землі.

Неодноразово чула від сільсько­го голови Підставок Л.О.Луценко, вчителів Підставської ЗОШ, бага­тьох пайовиків слова вдячності за його увагу, терпіння, небай- дужість, постійну спонсорську до­помогу закладам соціальної сфе­ри, подарунки до різних свят. Сут­тєвою підтримкою сімейного бюд­жету для пайовиків - пенсіонерів є продуктові набори від фермера з борошна, олії та круп. Розпові­дали люди й про те, як підвозить своїм легковиком до лікарні ба­бусю, маму з хворою дитиною, виділяє взимку транспорт для про­чищення від снігу дороги по селу чи у віддалений населений пункт. Можливо, це звучатиме й пафос­но, та є правдою - для жителів сіл, де орендує землі, В.О.Литвиненко в одній особі "швидка допо­мога" і "служба порятунку". Тур­бується про старого і малого, не поділяючи людей на "своїх" та "непайовиків".

"Людина великої душі і сер­ця. Справжній господар у селі", - характеризує Л.О.Луценко парт­нера сільської ради по соціаль­но-економічній угоді, яку він по­стійно перевиконує (така співпра­ця у В.О.Литвиненка з усіма сільрадами, де орендує землі). До нього не йдуть на прийом "із поклоном" про послугу, допомо­гу. Віктор Олексійович частий гість у школах, дитячих садочках та медичних закладах. Не з фор­мальним візитом переступає їх поріг, а запитує про буденні спра­ви. Дізнавшись про нагальну по­требу нічого не обіцяє. Минає день-другий і в закладі з'являється обігрівач, килимова доріжка на підлогу чи інше.

Не шукаючи легкого шляху у житті, В.О. Литвиненко обрав свій

-     господарювати на землі. Ми­нули роки. Значно розширилося його фермерське господарство. Збільшилася і відповідальність цього керівника, яка не обме­жується лише інтересами особи­стого бізнесу. Не на показ, а по совісті вболіває він про сьогоден­ня, працює на перспективу своєї батьківщини і земляків. А вони з вдячністю щиро зичать йому міцного здоров'я, енергії, щоріч­них щедрих урожаїв...

Тетяна СУПРУН

На знімку(зліва направо): В.О.Литвиненко і голова Підставської сільської ради Л.О.Луценко. 


За матеріалом http://http://nashkraj.com/





Категорія: Новини села | Переглядів: 1577 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0