Новини села [94] |
Новини країни [20] |
Світові новини [12] |
Цікава інформація [39] |
Сад та огород [11] |
Техніка [0] |
Історія краю [3] |
16:10 Перепілки | |
l Розводять перепелів для одержання м'яса та яєць, які мають прекрасні смакові якості, та високу поживну цінність. За змістом ряду вітамінів (А1 В1 В2), мінеральних речовин, мікроелементів (калій, залізо), а також деяких амінокислот перепелині яйця перевершують яйця курей та іншої сільськогосподарської птиці. Розводять в основному японських перепелів яєчного напрямку. Вони мають скоростиглість, інтенсивний ріст і високу яйценоснітью. У віці 35-40 днів самки починають яйцекладку, за рік середня несучка дає 280 яєць, а корму на 1 кг яєчної маси витрачається в середньому 2,6 кг. При гарному годуванні і догляді перепелів вже до 60-денного віку яйценосність у них досягає 70%. Протягом восьми місяців яйценосність несучки становить 75-85%, потім вона поступово знижується. Незважаючи на невеликі розміри (середня маса дорослих самок складає 135-140 г, самців - 110-120 г), перепела несуть відносно великі яйця: маса їх яєць по відношенню до маси тіла становить 7,61%, а у курей цей показник дорівнює 2 , 75%. На початку несучості вага яєць дорівнює 5-6 г, але вже до двомісячного віку досягає 10-11 г. Забарвлення шкаралупи варіює від темно-коричневого до блакитного та білого або світло-жовтого, часто з чорними, коричневими і блакитними цяточками. Заплідненість перепелиних яєць складає 70-85%, а виводимість перепелят - 60-75% від числа закладених і 80-95% - від кількості запліднених яєць. Збереження перепелят в перший місяць вирощування 90-95% і 98-99% - у другій. Приміщення для перепелів Перепели чуйно реагують на різні стрес-фактори, наприклад, різке коливання температури в приміщенні, порушення режимів освітлення та годування, пересадку їх на інше місце. Самки при цьому зменшують яйценосність. Тримають перепелів в клітках, встановлених в теплому, добре провітрюваному приміщенні з температурою в межах 20-25 °, вологістю 50-70%. Пташники для перепелів можуть бути як з вікнами, так і безвіконні, але краще вони себе почувають у приміщеннях без вікон. Значна освітленість турбує, і у них може виникнути стрес. Не можна утримувати разом з перепелами птахів інших видів, це негативно позначається на несучості. Для освітлення використовують лампи розжарювання (40-65 Вт), його тривалість не повинна перевищувати 17-18 годин. Догляд за перепилами Тримають перепелів у клітках різних конструкцій. Розміри їх встановлюють в залежності від конструкції (40 × 20 × 20 см, 100 × 25 × 25 см, 600 × 600 мм). Годівниці розміщуютьна передній, а напувалки на задній стороні клітини. Підлогу роблять з ухилом у бік годівниці, під якою влаштовують яйце- збірники. З метою гігієни і для зручності під сітчасте дно бажано поставити піддон з оцинкованого заліза. Послід буде провалюватися через сітчастий підлогу і накопичуватися в піддоні, звідки його легко і зручно видаляти. При отриманні яєць для харчових цілей самок тримають без самців, а якщо яйця надалі будуть використовуватися для інкубації, то самок розміщують разом з самцями. Статеве співвідношення може бути 1:2-1:4, і надалі перегрупування самок небажані. Клітини встановлюють на стелажі, в кожній розміщують від 30 до 50 перепелів. Молодняк поміщають у клітини у 30-денному віці. Особливе значення мають якість і кількість кормів. Комбікорм перепелам дають два рази на день (у 9 та о 16 годині з розрахунку 22-25 г на перепілку в добу). Науково-дослідний інститут рекомендує наступний склад комбікорму для годівлі дорослої птиці (%): кукурудза жовта - 20, просо - 15,7, пшениця - 19, соняшниковий макуха - 4,8, молоко сухе - 4, м'ясо-кісткове борошно - 12 , рибне борошно - 12, дріжджі сухі - 6, трав'яне борошно - 3, ракушняк мелений - 2, сіль варена - 0,3, мінеральна добавка - 0,5. Перепелам старше 30 днів необхідно один раз на тиждень давати дрібний гравій, а з початку яйцекладки - суміш гравію і ракушняку в рівних частинах (приблизно 5 г на голову). Напувати перепелів треба тільки чистою водою, яка повинна бути постійно в поїлках. Поїлки миють щодня. Несуться перепела вночі або рано вранці, тому яйця треба збирати в першій половині дня. Для інкубації яйця отримують протягом шести місяців (з двох до восьмимісячного віку). Пізніше запліднюваність яєць знижується, тому від самок старше 8 місяців яйця використовують тільки для харчування. Для забезпечення високої заплідненості яєць самців змінюють після трьох місяців використання, тобто в п'ятимісячне віці. Замість відбракованих підсаджують двомісячних, а вибракуваних відгодовують ще 3 тижні і забивають на м'ясо. | |
|
Всього коментарів: 0 | |