Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 07:30
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2012 » Грудень » 10 » Розторопша плямиста - застосування, властивості, лікування
12:20
Розторопша плямиста - застосування, властивості, лікування

Розторопша плямиста-це один з видів будяків, інша її назва - будяк молочний, Мар’їн татарник, колючник, татарник сріблястий. Відмінною рисою від інших видів будяка є білі плями на його листі. У народі говорили, що вони символізують молоко святої діви Марії.

Це дуже колюча рослина заввишки до 2 метрів, квітки яскраво фіолетового кольору, укладені в колючий кошик. Поширена вона в Західній і Центральній Європі, південних районах Росії та Україні, Західного Сибіру, а також в Америці, Азії, Шотландії. Цвіте в липні-серпні. Цю рослину знали дуже давно, про неї згадувалося близько 1000 років тому: стародавні римляни вживали розторопшу для лікування захворювань печінки, в Європі екстракт її використовували при гепатиті і цирозі печінки, а в Індії вона застосовувалася в гомеопатичній і народній медицині.

Але особливу популярність і застосування будяк молочний (розторопша плямиста) отримав в 1968 році, після дослідження біохімічного складу в Мюнхенському інституті фармацевтики. Головною складовою розторопші плямистої є рідкісне біологічно активна речовина - силімарин.

Також у розторопші були виявлені такі мікроелементи, як цинк, селен, мідь, вся група жиророзчинних вітамінів, квертецин, флаволігнани, поліненасичені жирні кислоти - всього близько 200 компонентів, через що вона входить до складу дуже багатьох комплексних харчових добавок.

Розторопша застосування:

  • в результаті досліджень і експериментів було доведено захисні дії розторопші
  • при хронічному отруєнні хлоркою
  • високу ефективність при жировій дистрофії печінки
  • при гепатитах і цирозі печінки, викликаних алкоголем, ліками, токсинами, радіацією.

На даний момент розторопша плямиста широко застосовується при:

  • харчових отруєннях
  • хронічній інтоксикації (в тому числі: алкогольні, наркотичні, хімічні)
  • токсикозі вагітних
  • при придбаних імунодефіцитах і СНІДі
  • цукровому діабеті, ожирінні,
  • при зниженні зору
  • для зниження ризику серцево-судинних захворювань та ін.

Її застосовують для очищення:

  • печінки
  • крові
  • всього організму від токсинів, радіації,
  • після проходження курсу хіміо, або променевої терапії.

Рецепти

Молочний чортополох ефективний при отруєнні одним з найнебезпечніших грибів - блідою поганкою.

Для очищення організму від токсичних речовин і запобігання уражень печінки використовують рецепт з відвару трави розторопші з корінням: 2 ст. ложки подрібненої суміші залити 0,5 л. окропу і настояти на ніч. Приймати по 3 / 4 склянки 3 рази на день.

З розторопші виготовляють такі препарати як: карсил, силібор, легалон, але на практиці виявилося, що лікування самої травою ефективніше і дешевше.

Насіння (насіння, плоди) розторопші. З лікувальною метою найбільше використовується насіння (плоди), з них роблять олію і шрот (порошок), вони найбільш ефективні, а також застосовують листя і корінь. З листя роблять сік, а з корення - відвар.

Порошок з насіння розторопші (шрот, борошно) знижує рівень цукру в крові, очищує кров, лікує варикоз.

Розторопша плямиста добре допомагає при жовтяниці, атеросклерозі судин, регулює вироблення холестерину та інших ліпідних фракцій.

Така біологічно активна речовина, як силімарин, знайдена в олії розторопші, стабілізують роботу мембран клітин і особливо печінки.

Шрот розторопші робиться просто - розтирають зерна в порошок, можна у кавомолці. Його використовують для лікування печінки і інших захворювань: 1 ч. л. сухого порошку приймати 3-4 рази на день, за 20-30 хвилин до їжі, запиваючи водою. Курс лікування 40 днів, потім роблять перерву 14 днів і так до одужання, або 0,5-1 год.

Відвар розторопші плямистої (насіння), рецепт: 30 г розтертих у порошок насіння варити на повільному вогні в 0,5 л води, доки не википить половина води. Пити по 1 столовій ложці щогодини, починаючи з 8.00 до 20.00 години. Приймати 3 тижні, потім 2 тижні зробити перерву, і знову пити 3 тижні при захворюваннях печінки (гепатитах та ін.).

Спиртова настоянка розторопші (екстракт): беремо 50 г порошку розторопші і засипаємо його в півлітра горілки, настоюємо 2 тижні, періодично струшуючи. Приймати по 20-25 крапель, запиваючи водою, за 30 хвилин до їжі 4-5 разів на день. Розторопша ще є хорошим антиоксидантом, перешкоджає передчасному старінню. Вона нейтралізує вільні радикали, що руйнують біологічні структури.

Чай з розторопші. Чай можна приготувати як з трави, так і порошку розторопші: беремо 1 чайну ложку сировини, заливаємо склянкою окропу й настоюємо10-20 хвилин, потім проціджуємо. Чай п'ють гарячим, невеликими ковтками, по 1 чашці вранці натщесерце, в обід за 30 хв і ввечері перед сном.Приймають всередину при варикозному розширенні вен та ін. захворюваннях.

Мед, зібраний з плантацій розторопші плямистої, хороший засіб для нормалізації функцій печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, поліпшення виділення жовчі. До речі, насіння розторопші можна придбати на ринку, або в аптеці і вирощувати у себе вдома. Вона не вибаглива і дає добрі сходи. З Україніїї можна вирощувати як однорічну рослину, тому що вона погано переносить морози більше -10 градусів.

Розторопша, протипоказання. Як таких протипоказань при прийомі розторопші не зафіксовано. Але під час очищення печінки деякий час можуть виникнути невеликі болі, особливо якщо раніше ви її не приймали. При наявності каменів у жовчному міхурі або судинах слід починати з малих доз, а краще лікування проводити під наглядом лікаря. Також розходяться думки фахівців з приводу прийому її вагітним жінкам.


http://fitosvit.com.ua/ua/naturalnij_fitochaj/roztoropsha.html





Категорія: Сад та огород | Переглядів: 3627 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 qw  
супер