Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 09:17
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Січень » 19 » 19 січня Хрещення
10:01
19 січня Хрещення

Хрещення, або Богоявлення, святкується Православною Церквою 19 січня по новому стилю. Напередодні свята, 18 січня встановлений суворий піст.

Свято Хрещення Господнього - одне з найстародавніших свят християнської Церкви. Його джерело належить ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - «Єпіфанія» - явище, або «Теофанія» - Богоявлення, також його називали «свято Світла», «Святі Святки» або просто «Святи». Бо Бог приходить в світ цього дня, щоб явити світу Світло Небесне.

Усі чотири Євангелія свідчать про це.
«І було в ті дні, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана в Йордані. І коли виходив з води, то побачив Іван небо розкрите, і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос був з небес: «Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав» (Мк. 1,9-11).

Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з'ясувавши раніше символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води - там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати - як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.

На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується у храмах, в самий ж свято Богоявлення - в річках або інших місцях, де беруть воду. Хресним ходом на Йордан називається хід для освячення природних водоймищ.

Хрещення Іванове було символічним і означало, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, що кається і повірив у Спасителя, буде очищена від усіх гріхів Христом. Сам Іван вигукував: «Йде за мною іде сильніший за мене, що я не гідний, нахилившись, розв'язати ремінь взуття Його; я хрестив вас водою, а Він буде хрестити вас Духом Святим» (Мк. 1, 7-8).

І ось до нього приходить Ісус з Назарету. Іоанн, вважаючи себе негідним хрестити Ісуса, став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?» Але Ісус сказав йому у відповідь: «Залиш тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду» (Мт . 3, 14-15).

Після Хрещення Христа хрещення для людей вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий. «Я бачив, я свідчу: Він - Обранець Божий», - підтверджує Іван Хреститель. («Месія» по-єврейськи - те ж, що по-грецьки «Христос», тобто «Помазаник Божий»). Богоявлення відкрило нам велику Божественну таємницю Святої Трійці. Тепер кожен окрещающійся долучається цієї таємниці, за словами Христа до Своїх учнів «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина, і Святого Духа» (Мф. 28, 19).





Категорія: Світові новини | Переглядів: 1157 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0