Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 13:26
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2014 » Липень » 6 » Дружно й душевно відзначили Підставки свою 365-у річницю від дня першої писемної згадки…
16:00
Дружно й душевно відзначили Підставки свою 365-у річницю від дня першої писемної згадки…

Не інакше, як святом душі хочеться назвати захід, який відбувся у Підставках 28 червня – наскільки дружно і від чистого серця воно було організоване та проведене. 

Сонячного літнього ранку до центру села сходилися і з’їжджалися люди різного віку – місцеві, а також зблизька і здалеку, адже у населеного пункту, з яким пов’язує їх життєвий шлях: чи то ще короткий, чи довжиною у цілу долю, така визначна подія – 365 років від дати першої писемної згадки. Історично багате  село приймало гостей радісно й ласкаво. Навіть дороговказ при в’їзді у Підставки було святково прикрашено – жовтоблакитним прапором і квітами. Такі ж прикраси «посміхалися» і в центрі села.
Поблизу школи й розгорнулося святкування: дитяче ігрове містечко, виставки, сцена, безпрограшна лотерея, столи для змагань із гри у шашки, смажіння рум’яного шашлику… Бібліотекар Ю.В.Супрун запрошувала всіх переглянути чудову виставку, що мала назву «З бабусиної скрині»: тут і література про історію Підставок – книги, вирізки з газет, фотографії; тут і стародавні вишивки умілиць села (найстаршому вишитому рушникові, представленому на огляд, - 106 років); і вироби вже сучасних майстринь: вишиті ікони Н.П.Спащук, вишивка бісером від Л.Ю.Олещенко, ляльки-мотанки, виконані Ю.В.Супрун, та іще дуже-дуже багато красивого, колоритного й талановитого… Цікавою родзинкою свята став столик продажу різної атрибутики, виготовленої спеціально до цього свята – 365-річчя Підставок, - земляком, краєзнавцем, істориком П.В.Яковенком. Сувенірні календарі, листівки, значки, вимпели, ювілейні медалі, пам’ятні грамоти – все це можна було придбати, щоб лишити згадку про свято не лише для себе, а й для дітей, внуків, друзів... 
Тим часом концерт «Від серця до серця» розпочали виступом маленькі козачата – майбутні захисники Віт­чизни, а доки – маленькі хлопчики із дитячого садка. У вишитих сорочках та в червоних шароварах малюки виконали українські народні пісні, а також під акомпанемент вихователя зіграли на музичних інструментах. 

Далі справу у свої руки взяли професіонали: самодіяльний гурт «Друзі FM» із с.Сватки Гадяцького району (солістка – Г.Г.Савченко), солістки В.М.Кулинич і Т.М.Рожко. Всі разом – і юні самодіяльні артистки Марина й Ірина Луценко, і глядачі, гості свята виконали гімн Підставок «Моє село» на слова Л.Ловигіної та музику С.Гущі. 
З 365-ю річницею Підставок, а також із Днем Конституції України всіх присутніх привітала сільський голова Л.О.Луценко. Право віднести й поставити до підніжжя пам;’ятника загиблим воїнам кошика з квітами було надано кращим ученицям Підставської школи: дев’ятикласниці А.Багатеренко і восьмикласниці Н.Спащук. 

Ведучі свята запросили на сцену гостей: голову районної державної адміністрації Ю.В.Твердохліба, голову районної ради Г.М.Якуб, керівників ФГ «Обрій» В.О.Литвиненка та молочного кооперативу «Синівські зорі» В.М.Гульнідєєва, краєзнавця П.В.Яковенка, людей, які колись очолювали колгоспи у Підставках – М.І.Олещенка й Синівці - В.П.Гаркавенка. Всі вони бажали й селу, і людям, які в ньому народилися й живуть, довголіття і процвітання. Зворушливим словом звернувся до всіх присутніх шанований у селі гість, знана не тільки в районі, але і в області людина – О.В.Климов.

 Вже нині пенсіонер він починав свій трудовий шлях на керівних посадах саме в Підставках: більше п’яти десятків літ тому очолював тут колгосп. Не передати словами ті почуття, якими був сповнений виступ Олександра Васильовича. На святі люди – і молоді, і  вже в досить похилих літах не відходили від гостя, кожному було цікаво поспілкуватися, висловити вдячність чи просто потиснути руку. 
Ще одна цікава особистість, яка була присутня на святі – це уродженець села, нині відмінник освіти, який вже 30 років очолює обласний музей освіти і науки, проректор Сумської обласної громадської організації «Паліцинська академія», історик, краєзнавець А.М.Близнюк. Він є автором 12 книг на історико-краєзнавчу тематику. Найкращими словами відгукувався Анатолій Михайлович про свято, його задум, організацію, бажав процвітання Підставкам, як рідному селу, як краю особливо багатому історично й духовно. 
Сільський голова вручила ювілейні медалі О.В.Климову, В.О.Литвиненку, заслуженому працівнику освіти В.В.Нікіфоровій. Урочистим був і момент вручення П.В.Яковенком сільському голові, а також всій громаді села великого й красивого ювілейного гравіювання на вічну згадку про свято. В.М.Гульнідєєв подарував іграшки для вихованців дитячого садка.  
Не лишилися без подарунків того дня і найстарші жителі села – М.Д.Олещенко, Н.О.Бойко, і наймолодша – Аня Литвиненко, багатодітна родина Василя й Лідії Мельник. Всім їм сільський голова вручила подарунки, а також для них та для всіх гостей і жителів села зі сцени линули музичні привітання від артистів. 
Всі разом згадали також про молодого солдата Сашу Ференчука, який вже 2 місяці бореться з терористами в Луганську, побажали йому сил і витримки, дужого тіла й духу, найближчим часом повернутися додому цілим і неушкодженим. 
Від імені випускників усіх поколінь виступила Т.В.Нестеренко.
Воістину душевним було свято. На гербі села зображено лелек. Птахи, ніби відчуваючи, що у людей свято, неспішно кружляли у небесній блакиті над місцем проведення заходу. Злітали мелодійні звуки пісні «Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались…», яку запропонувала виконати всім разом В.В.Нікіфорова. І в цих словах, підхоплених вітром, вся думка, весь лейтмотив свята. Дай, Боже, не останній раз…
Вікторія ДОРОШЕНКО
P.S. Організатори свята висловлюють щиру вдячність спонсорам 365-річчя Підставок: П.В.Яковенку, керівникам ФГ Обрій» В.О.Литвиненку, ТОВ «Урожайна країна» А.М.Гнелицькому, молочного кооперативу «Синівські зорі» В.М.Гульнідєєву, ПП А.С.Луценку. 

За матеріалом сайту http://nashkraj.com/

 





Категорія: Новини села | Переглядів: 1081 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0