Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18.04.2024, 19:55
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2012 » Січень » 31 » Як уникнути переохолодження
10:13
Як уникнути переохолодження


Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Погодні умови з температурою нижче +7 градусів за Цельсієм уже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров'ям. Холод згубно впливає найперше на дрібні кровоносні судини людини. Що відбувається з органами і тканинами людини далі: судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього притік крові до внутрішніх органів збільшується і підтримується внутрішня стабільна температура тіла.
Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. Найперше замерзають пальці рук та ніг, а також вуха і ніс - вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви і навіть кістки. І для цього не потрібна <наднизька> температура, така, скажімо, як 20 градусів під нулем. Температура, при якій можна переохолодитись, може бути навіть плюсовою.

КОРИСНІ ПОРАДИ

. Краще вдягатися багатошарово. Тобто одягти на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цих же міркувань одяг має бути цiлком вiльним.
. Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс, вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.
. Якщо плануєте провести цілий день на морозі, вiзьмiть запасний одяг. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.
. Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли - теж з'їжте що-небудь.
. Якщо ви проводите цілий день на вулиці, кожні півгодини-годину бажано заходити у тепле приміщення, аби зігрітися.
. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
. Працюйте руками! Рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу - тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.
. Не перевтомлюйтесь. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергію використовуєш дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.
. Слідкуйте за прогнозом погоди!

КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА:

. Торкатись металу. Як голими рукаим, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження.
Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити вашу шкіру при зіткненні, а отже, при роботі з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
. Вживати спиртне. Алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Тобто заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вам вберегтись від ушкоджень у складних умовах. Нікотин - також не найкращий помічник у боротьбі з холодом, через свій згубний вплив на стінки судин.

ОЗНАКИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ

озноб,
тремтіння,
блідість,
а потім і посиніння шкіри, губ,
біль у пальцях рук та ніг.

ПЕРША ДОПОМОГА

При легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву.

При тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур). Обмороження може виникнути не тільки при сильному морозі, а й при достатньо теплій зимовій погоді. Його розвитку сприяє вологе повітря та вітер. Причиною обмороження можуть стати мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, в снігу; хвороби, алкогольне отруєння. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками.

До обмороження більш схильні пальці, кисті, стопи, вуха і ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з’являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла. Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

Якщо побіліли щоки, ніс, вуха, достатньо розтерти їх чистою рукою до почервоніння і появи поколювання. Можна використовувати для розтирань суху вовняну тканину та розчин спирту або горілки. Не можна розтирати снігом, тому що сніг не зігріває, а прохолоджує відморожені ділянки та ушкоджує шкіру. Неприпустимо швидко зігрівати ділянки тіла (наприклад, поливати гарячою водою). Якщо з’явилося напухання відмороженого місця або пухирі, то розтирання робити не можна. Потрібно покласти на відморожене місце пов’язку з товстим прошарком вати і доставити постраждалого до лікарні. Постраждалого з будь-яким видом відмороження необхідно помістити в тепле приміщення. Потрібно дати йому гарячий чай або каву.






Категорія: Новини країни | Переглядів: 1048 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0