Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 03:43
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2018 » Березень » 10 » Картопля під соломою — ледаче землеробство
10:27
Картопля під соломою — ледаче землеробство

Другий хліб - картопля, як будь-який інший овоч, вимагає уваги і турботи. Землю потрібно скопати, борозни нарізати, лунки викопати, в кожну внести добриво, розкласти посадковий матеріал по лунках, засипати землею і спи, відпочивай.

Зійшли паростки підгорнути, прополоти, обробити від шкідників і спи, відпочивай. У посуху картоплю полити, восени бульби викопати, від бруду очистити, просушити, на зберігання прибрати і спи, відпочивай. Тільки й роби, що спи, відпочивай! Та ось тільки сил і часу між відпочинком йде дуже, і дуже багато.

Зараз починають згадувати способи вирощування картоплі, якими користувалися до початку 20 століття і врожаї збирали чималі, при цьому полоти і підгортати посадки не було необхідності.

Одним з таких варіантів є метод вирощування картоплі під соломою. Таким способом вирощували картоплю в 19 столітті, а до теперішнього часу благополучно забули. Зараз до вирощування картоплі під соломою повертаються багато овочівники. Крім того, після таких посадок, родючість грунту солома відновлює майже повністю.

 

Як садити картоплю під соломою

 

Для підготовки землі до посадки картоплі досить розпушити грядку плоскорізом. Таким чином, ми знищимо сходи бур'янів і збагатимо грунт повітрям. Бульби для посадки попередньо обробляємо від хвороб і пророщуємо. Підготовлені картоплини розподіляють по підготовленій гряді. В цей же час посадковий матеріал добре б присипати сумішшю землі, добрив і золи.

 

Зверху посадки вкривають соломою, шаром не менше 10 см. Товщий 15 см пласт соломи настилати немає необхідності. В цьому випадку, навіть при рідкісних поливах під укриттям буде волого і прохолодно у жару. А ось занадто товстий шар сповільнить зростання ростків або навіть унеможливить їх проростання.

 

Перегниваючи, солома буде виділяти вуглекислий газ, дуже корисний для росту бульб, волога і перегниваюча солома - живильне середовище для розмноження земляних черв'яків і корисних мікроорганізмів. А щоб накриття не розкидало вітром, його можна присипати невеликим шаром грунту.

 

 

Після цвітіння, коли бадилля починає відмирати, солому розгрібають і збирають урожай бульб. Таку картоплю не потрібно буде відокремлювати від грунту, вона виростає смачна і здорова. У такому врожаї вміст азоту завжди буде в межах норми, а значить, і висока ймовірність довгого і успішного зберігання.

 

До переваг такого методу посадки можна віднести економію сил і часу, зекономлених на догляді за посадками - їх не треба буде прополювати і підгортати. Повністю захистити посадки від шкідників не вийде, існує можливість того, що вони приповзуть з інших ділянок, але хижі комахи, що живуть в товщі соломи, не дадуть їм сильно розплодитись.

 

До недоліків цього методу можна віднести той факт, що для нього необхідно мати багато соломи. Її потрібно розподілити по ділянці, де буде рости картопля. Цей недолік компенсується тим, що солома є хорошим компонентом, який поліпшує грунт, а значить, врожаї будуть збільшуватися рік від року.

http://sad-i-gorod.com/ovochi/kartoplya-pid-solomoyu-ledache-zemlerobstvo





Категорія: Сад та огород | Переглядів: 560 | Додав: Надія | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0