Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 11:58
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2013 » Червень » 26 » Музей у Підставках - цікавий і пізнавальний роман історії села
15:42
Музей у Підставках - цікавий і пізнавальний роман історії села
  Прикладом великого патріотизму, ентузіазму та бажання знайти, систематизувати і зберегти якомога більше краєзнавчого матеріалу є діяльність історичного музею села Підставки. "Його створенню завдячуємо уродженцю села та колишньому його жителю, вчителю історії, директору школи Петру Васильовичу Яковенку", - відзначає вчитель географії і організатор краєзнавчо-пошукової роботи в школі Н.М.Ралко.
Повернувшись зі служби в армії, у 1984 році П.В.Яковенко працює вчителем у рідній Підставській школі. Випускник історичного факультету Чернівецького педагогічного університету має велику ідею - створити у рідному селі музей. Перша спроба такої роботи в нього вже була - до армії працював за фахом на Полтавщині, в селі Бієвці, батьківщині відомого поета Василя Симоненка, і збирав з учнями фотографії. Записував спогади односельчан про свого земляка. Встиг оформити лише один стенд.
Гарна нагода продовжити справу задля рідного села випала йому лише через два роки. Взявся за неї знову з великим горінням: невтомні пошуки старого і забутого, ретельна робота над створенням стендів (все виготовляв власноруч!), переписка, робота з архівами, нові ідеї, задуми і поступове їх втілення... 9 Травня, до 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, в Підставках було відкрито історичний музей. Це стало великою подією. Далеко не в кожному, навіть більшому селі, мали свій музей, а в Підставках він є! Знаходився музей у приміщенні Будинку культури, та згодом всі матеріали перемістили у школу. І майже через десять років по тому вийде друком книга Петра Васильовича "Підставки і підставці". Її автор уже давно не живе в рідному селі, проте залишається вірним його сином. У співавторстві із заслуженим художником України Л.Ф.Толстим створив герб Підставок. Не пориває зв'язків із земляками і знову невтомно збирає інформацію. "У сьогодення ми прийшли з великими прогалинами у власній історичній свідомості. Це стосується і знань про життя та долю видатних жителів та уродженців села Підставки... Серед них є військові, вчені, трудівники полів і ферм, механізатори, поети, художники, вчителі. Всі вони своєю працею внесли вклад в історію села, в його кращі традиції. Без діяльності людей немає історії. Чим колоритніша особа, тим цікавіша історія. Адже історія - це роман, який був насправді", - написав автор у передмові до своєї художньо-документальної книги.
Продовжують писати цікавий і пізнавальний роман історії інші ентузіасти, перейнявши від свого Вчителя естафету збереження історично-культурної спадщини рідного краю. Сьогодні місце прописки музею - Підставська ЗОШ I-II ст. Він живе, постійно поповнюючи свої експозиції новими матеріалами, пошуком яких невтомно займаються під керівництвом Н.М.Ралко шкільні краєзнавці, члени пошукового загону "Подвиг". Тут завжді раді гостям. Цікаво, виразно й емоційно проводять бесіди шкільні екскурсоводи, учні 6-го класу Богдан Клименко і Альона Вандик (вони є дипломантами обласного конкурсу читців творів Т.Шевченка).
Оглядаючи стенди, виставки, представлені експонати та фотохроніки, відвідувачі музею гортають сторінки історії села від сивої давнини і до сьогодення. Кожна змістовна, цінна особливими відомостями, даними. Ось декілька з них. "Село Підставки - старе козаче село, яке виникло в першій половині XVII ст., (близько 1636 року). Його землі зберігають багато таємниць - це дуби батюшки-царя Петра I, які посаджені трикутником, та легенда про те, що земля Підставська зберігає закопану бочку із золотом), шведські могили, великий рід, можливо, засновників села Ставицьких".
"У 2005 році на околиці села було ві дновленоунікальну історичну пам'ятку XIX ст. - надгробну плиту полковому осавулові Феодору Данііловичу Ставицькому. Викарбувані на ній слова чітко збереглися."
Командарм Матвій Іванович Василенко, Герой Радянського Союзу Петро Микитович Авраменко, Михайло Ємець - один із легендарної групи Дев'ятаєва, хто здійснив втечу з табору смерті на острові Узедом. Люди-легенди, уродженці славної підставської землі, пам'ять про яких свято шанують не лише земляки, а й жителі району, дізнавшись про них із публікацій у районній газеті (автор Н.М.Ралко). Віриться, що ентузіазму і творчого горіння підставських краєзнавців-пошуковців вистачить і для подальшого розвитку музею рідного села.

Тетяна Супрун




Категорія: Новини села | Переглядів: 808 | Додав: Admin | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0