Культура |
Л
ю
т
и
й |
Б
е
р
е
з
е
н
ь |
К
в
і
т
е
н
ь |
Т
р
а
в
е
н
ь |
Ч
е
р
в
е
н
ь |
Л
и
п
е
н
ь |
С
е
р
п
е
н
ь |
В
е
р
е
с
е
н
ь |
Ж
о
в
т
е
н
ь |
Квіти цибулинні |
23-24 |
21-23, 25-26 |
17-19, 22-24 |
19-21 |
15-18, 20-22 |
14-15, 20-22 |
14-16, 19-21 |
16-19 |
12-15, 17-19 |
Квіти з насіння |
14-15 |
13-15, 17-18 |
9-11, 15-17 |
6-9, 11-14 |
4-5, 8-11 |
5-8, 23-25 |
2-5 |
- |
- |
Баклажани, кабачки, гарбуз |
14-16 |
13-15 |
15-17 |
13-16 |
9-12 |
7-10 |
5-7 |
11-12 |
8-11 |
Бруква, ріпа |
19-23 |
20-23, 25-26 |
19-20, 22-24 |
19-21 |
15-17, 21-24 |
14-15, 17-20 |
15-17, 19-21 |
15-18 |
12-15, 17-19 |
Горох, квасоля, боби |
- |
- |
15-17 |
13-17 |
9-13 |
7-11 |
5-7 |
10-12 |
7-10 |
Полуниця, ревінь |
21-24 |
13-15 |
16-17 |
15-17, 19-21 |
11-14 |
8-10 |
5-7 |
10-12 |
7-10 |
Капуста (в т.ч. кольорова), спаржа |
5-7, 10-12 |
8-10 |
5-7, 10-12 |
6-8 |
5-8 |
5-7 |
2-6, 31 |
2-4, 29-30 |
- |
Картопля, топінамбур, арахіс |
21-24 |
20-26 |
19-24 |
16-17 |
14-17 |
14-15 |
15-17 |
12-15, 17-19 |
12-15, 18-20 |
Цибуля на перо |
6-9 |
6-9 |
- |
15-17 |
11-15 |
9-15 |
6-11 |
2-8, 29-30 |
1-5, 10-11, 29-31 |
Цибуля на ріпку |
21-24 |
21-26 |
19-24 |
18-21 |
15-17 |
- |
- |
- |
- |
Морква, пастернак (на корінь) |
19-24 |
20-23 |
19-20 |
- |
20-22 |
17-20 |
14-16, 19-21 |
11-12, 15-17 |
12-15, 17-19 |
Огірки, кавуни, диня, кукурудзаК |
5-7 |
- |
9-11 |
6-8 |
4-6 |
- |
5-6 |
1-3, 29-30 |
- |
Перець солодкий |
13-15 |
13-15 |
- |
15-17 |
11-15 |
8-13 |
5-9 |
10-12 |
7-10 |
Петрушка на зелень |
5-6, 8-10 |
8-10 |
5-6, 10-12 |
7-9 |
4-6 |
5-8 |
2-6, 31 |
1-3, 29-30 |
- |
Петрушка на корінь |
20-24 |
20-24 |
19, 22-24 |
19-21 |
17-18, 20-23 |
14-15, 18-20 |
15-16, 19-21 |
15-18 |
12-15, 17-19 |
Соняшник |
5-7, 15-17 |
15-17 |
11-13, 15-17 |
8-11, 14-17 |
5-7, 10-13 |
3-4, 7-10 |
3-7 |
1-3, 10-12, 29-30 |
7-10 |
Редиска, редька, дайкон |
20-24 |
20-25 |
19-24 |
18-21 |
15-17, 21-22 |
18-21 |
15-16, 19-21 |
11-12, 15-17 |
12-15 |
Салат, шпинат, мангольд |
5-10 |
6-10 |
5-6, 9-11 |
5-8 |
4-6 |
4-7 |
2-5, 31 |
1-3, 30 |
- |
Буряк |
1-2, 20-24, 27-29 |
20-23, 25-27 |
1, 19, 22-24, 27-30 |
19-21, 25-27, 30-31 |
15-17, 21-22, 26-28 |
18-21, 23-28 |
15-17, 23-26 |
11-12, 21-23 |
12-15, 17-19, 24-25 |
Селера |
5-7, 9-11 |
8-10, 30-31 |
1, 6-7, 9-11, 28 |
7-9, 25-31 |
4-5, 25-27 |
7-8, 23-27 |
3-6, 24-26 |
1-3, 20-22, 29-30 |
24-25 |
Томати |
4-6, 13-15 |
13-15 |
- |
14-16 |
11-15 |
8-13 |
5-9 |
5-7, 11-12 |
8-11 |
Кріп, кмин, кіндза, гірчиця |
11-16 |
10-15, 17-18 |
7-11, 13-15 |
5-8, 12-14 |
4-5, 7-9, 11-14 |
4-6, 9-11, 13-14 |
1-3, 5-7, 10-11 |
1-3, 5-8, 29-30 |
3-5, 30-31 |
Хрін |
20-24 |
20-23, 26 |
19-20, 23-24 |
20-21 |
16-18, 21-23 |
15, 18-20 |
15-16, 20-21 |
16-18 |
13-15, 18-19 |
Часник |
21-24 |
22-25 |
19-21к |
18-20 |
12-14, 22 |
8-13, 21-22 |
6-9, 16-19 |
4-5, 12-15 |
10-13 |
Види робіт
Види робіт |
Л
ю
т
и
й |
Б
е
р
е
з
е
н
ь |
К
в
і
т
е
н
ь |
Т
р
а
в
е
н
ь |
Ч
е
р
в
е
н
ь |
Л
и
п
е
н
ь |
С
е
р
п
е
н
ь |
В
е
р
е
с
е
н
ь |
Ж
о
в
т
е
н
ь |
Л
и
с
т
о
п
а
д |
Г
р
у
д
е
н
ь |
Внесення органічних добрив |
1, 18-20, 22-24, 26-28 |
3-5, 21-23, 26-28, 31 |
1-2, 5-7, 18-20, 22-24, 27-29 |
2, 20-22, 24-27, 29-31 |
1, 3, 10-12, 16-18, 21-23 |
1, 7-9, 18-20, 23-25 |
19-22, 24-26 |
6-10, 16-18, 21-23, 25-28 |
13-15, 18-20, 22-24 |
- |
- |
Внесення мінеральних добрив |
9-12, 14-16, 18-20 |
8-11, 13-15, 17-18 |
1-2, 5-7, 10-14, 18-24, 27-29 |
7-9 |
1, 3, 10-12, 16-23, 26-30 |
1, 7-9, 18-20, 23-25 |
1-3, 10-12, 19-23, 28-30 |
6-10, 16-18, 21-23, 25-28 |
3-8, 24-26 |
- |
- |
Оранка, культивація, підгортання, розпушування |
1-2, 19-22, 26-28 |
3, 8-11, 13-15, 17-23, 31 |
2-3, 18-27, 29-30 |
1-2, 17-24, 27-29 |
1-2, 18-21, 23-26, 28-30 |
16-18, 20-23, 25-28 |
17-19, 22-24, 26-28 |
13-15, 18-20, 23-27 |
13-25 |
11-14, 16-21, 23-25 |
14-18, 20-24 |
Закладка компосту |
- |
1-3, 20-21, 26-31 |
2-3, 20-27 |
1-2, 17-24, 27-29 |
1-2, 17-21, 23-26, 28-30 |
16-18, 20-23, 25-28 |
14-28 |
13-20, 23-27 |
13-18, 20-26 |
11-14, 16-23 |
- |
Обрізка гілок і пагонів |
1, 21-28 |
1-2, 22-31 |
1, 21-30 |
20-30 |
19-28 |
18-28 |
16-26 |
15-25 |
15-24 |
13-23 |
13-22 |
Обприскування, знищення шкідників |
20-22, 24-26 |
1-3, 21-26 |
2, 18-22, 29-30 |
1-2, 22-24, 27-29 |
3-5, 7-12, 24-29 |
20-23, 25-28 |
17-19, 22-24, 26-28 |
13-15, 18-20, 23-29 |
13-18 |
11-14, 16-19 |
20-24 |
Інтенсивний полив |
20-22 |
3-6, 8-11, 13-15, 21-23, 31 |
5-7, 10-12, 18-20, 27-29 |
2-4, 7-9, 15-17, 24-27, 29-31 |
3, 10-12, 16-18, 21-23, 26-30 |
16-20, 23-25, 28-30 |
1-3, 10-12, 19-22, 24-26 |
1, 6-10, 28-29 |
13-16 |
14-16, 23-25 |
20-24 |
Щеплення |
20-22 |
8-11, 13-15, 21-23 |
5-7, 10-12, 18-20 |
- |
16-18 |
2-3, 9-11, 13-14 |
- |
- |
- |
- |
- |
Посадка, пересадка, пікіровка |
9-12, 14-16 |
1-3, 8-11, 13-15, 17-23, 26-29 |
5-7, 10-12, 16-17, 22-24 |
крім нового та повного місяця |
3-5, 10-12, 30 |
18-20, 24-25, 28-30 |
10-12, 24-26 |
1-4, 6-8, 15-18, 20-23, 26, 28-30 |
крім нового та повного місяця |
- |
- |
Прополка, проріджування сходів |
2, 18-20, 22-24 |
20-23 |
2-3, 18-27, 29 |
2-4, 7-9, 24-27, 29-31 |
1-2, 18-21, 23-26, 28-30 |
16-18, 20-23, 25-28 |
17-19, 22-24, 26-28 |
13-15, 18-20, 23-27 |
13-18 |
- |
- |
Придбання та заготівля насіння |
4-7, 9-12, 14-16 |
8-11, 21-23 |
10-12, 16-17 |
7-9, 15-16 |
3-5, 10-14 |
16-23 |
3-5, 7-10, 12-14, 30-31 |
4-6, 8-10, 13-15, 18-20 |
15-18, 20-26 |
11-14, 16-23 |
6-9, 18-20 |
Несприятливі дні
"Несприятливі" дні |
С
і
е
н
ь |
Л
ю
т
и
й |
Б
е
р
е
з
е
н
ь |
К
в
і
т
е
н
ь |
Т
р
а
в
е
н
ь |
Ч
е
р
в
е
н
ь |
Л
и
п
е
н
ь |
С
е
р
п
е
н
ь |
В
е
р
е
с
е
н
ь |
Ж
о
в
т
е
н
ь |
Л
и
с
т
о
п
а
д |
Г
р
у
д
е
н
ь |
Заборонені дні для посадки та пересаджування рослин |
3-5 |
2-4 |
3-5 |
2-4 |
2-4 |
1-3, 30 |
1-2, 29-31 |
28-30 |
28-30 |
26-28 |
26-28 |
24-26 |
Крім наведених табличних даних для посіву, городникам варто знати основну важливу інформацію про вплив місяця на урожай в залежності від обраного вами часу і дати для посіву культур. 1. Зростаючий місяць (після молодого і до повного місяця).
а) Садять рослини, які дають плоди над землею. Наприклад: овочі, чагарники, дерева, квіти.
б) Займіться покосом трави на своєму газоні, що б потім отримати гарне і густе зелене полотно. 2. Убуваючий місяць (після повного місяця і до молодого).
а) Садять коренеплоди (плоди, які ростуть у землі). Наприклад, морква, картопля, буряк.
б) У цей час найкраще зайнятися боротьбою з городніми шкідниками.
в) Сприятливий час для скопування землі - весь бур'ян в цей час швидше гине і не виростає заново. 3. Молодий місяць.
а) Не варто займатися будь-якими посівними роботами (це ж стосується і для пори за день перед і після молодого місяця)
І ще, перед тим як почати посів, все насіння бажано замочувати, але без ентузіазму - паростки не повинні сильно прорости, тільки «назубитися». У цьому випадку насіння будуть піддаватися меншому збитку від земних шкідників (совка, капустянка), та й проростає таке насіння значно швидше. Запам'ятайте, насіння моркви зберігає схожість не більше двох років, а проростати починають не раніше, ніж через 2 тижні. А ось насіння огірків зберігаються значно довше - до чотирьох років. Правда, краще їх не садити на наступний рік, а то буде занадто багато пустоцвіту, зав'язі дуже мало і урожай вас навряд чи порадує. Щоб овочі були смачніші, краще їх вирощувати на органічних добривах. Підживлення мінеральними добривами повинно бути в міру, а використання отрутохімікатів - мінімальним.
|