Новини села [94] |
Новини країни [20] |
Світові новини [12] |
Цікава інформація [39] |
Сад та огород [11] |
Техніка [0] |
Історія краю [3] |
« Травень 2024 » | ||||||
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Рейди Махна на Полтавщині розпочалися з літа 1920 року, коли радянська влада вдруге оголосила його поза законом через відмову, у зв’язку з епідемією тифу, вирушити на радянсько-польський фронт. Дотримуючись ідеї анархо-комунізму, Махно, проте, не був противником влади взагалі, але виступав проти всесилля чиновників, царських жандармів та більшовицьких комісарів над селянством. Не був прихильний він і до ідеї Української державності, хоч і підтримував повстанську боротьбу українського селянства за свободу і незалежність своєї Батьківщини. Періодичні, але масштабні рейди армії Махна сприяли розгортанню повстанського руху на Полтавщині. Перший рейд Махна розпочався 29 чер ... Читати далі » |
Не мовчали і не опускали голови (повстання селян Недригайлівщини)... Читати далі » |
Гортаючи сторінки інтернету, доволі часто трапляються статті, історичні нариси про наш край від козатчини до народження Незалежної України.
Тому було прийнято рішення, на сторінках сайту висвітлити цю інформацію. Можливо в когось ці статті будуть викликати суперечки, але це наша історія і її потрібно знати. |
Розторопша плямиста-це один з видів будяків, інша її назва - будяк молочний, Мар’їн татарник, колючник, татарник сріблястий. Відмінною рисою від інших видів будяка є білі плями на його листі. У народі говорили, що вони символізують молоко святої діви Марії. Це дуже колюча рослина заввишки до 2 метрів, квітки яскраво фіолетового кольору, укладені в колючий кошик. Поширена вона в Західній і Центральній Європі, південних районах Росії та Україні, Західного Сибіру, а також в Америці, Азії, Шотландії. Цвіте в липні-серпні. ... Читати далі » |
Щороку в Україні складається загрозлива ситуація у зв’язку із отруєннями населення дикорослими грибами.
Невміння відрізнити їстівні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів – усе це призводить до отруєнь. Особливо небезпечні бліда поганка, сморжі, мухомори та несправжні опеньки. Через 8-10 годин після вживання цих грибів виникає біль у животі, нудота, що переходить у блювання. У важких випадках порушуються функція печінки, уражаються нирки. Майже всі смертельні і тяжкі отруєння пов’язані з вживанням найбільш отруйного гриба – блідої поганки, яка дуже схожа на шампіньйони, сироїжки, а також на зеленичку. Аманітотоксин – найсильніша отрута з усіх токсичних речовин рослинного походження, дуже стійка і не розпадається в процесі відварювання чи висушування. Необхідно пам’я ... Читати далі » |
Опеньки – гриби, незважаючи на свою єдину назву, поєднують гриби що належать до різних родин. Сюди належать і представники рядовкових, і строфарієвих, та деяких інших родин грибів.
Ці гриби поширені в лісах північної півкулі і зустрічаються з початку квітня до кінця листопада. Найчастіше в наших широтах можна побачити такі різновиди опеньків: • Опеньки літні. Відрізняються дзвониковидними шляпками з мідно-коричневим відтінком (в центрі капелюшка є невеликий горбик), високою (до 7 сантиметрів) ніжкою, поверхня якої над кільцем має гладку, а під ним – лускату поверхню. • Опеньки осінні. Мають покриті дрібними лусочками шляпки блідих відтінків зеленого або коричневого кольорів (в центрі забарвлення більш інтенсивне), край шляпки відрізняється хвилястою формою, іноді загнутий вниз. Ніжка біла, кільце також біле, але нерідко має жо ... Читати далі » |
Наступила грибная пора. Стоят теплые дни. Если вы собрали грибы, то можете воспользоваться простым и хорошим рецептом консервирования грибов. Маринованные опята очень вкусные и пользуются популярностью. Приготовьте маринованные опята по нашему простому и вкусному кулинарному рецепту.
Продукты для приготовления маринованных опят: 2 кг опят, 2 столовые ложки сахара, 4 чайные ложки соли, 3 лавровых листа, 6 горошин черного перца, 4 гвоздики, 3 палочки корицы, 3 чайные ложки уксусной эссенции. Для приготовления маринованных опят приготовьте маринад. Для этого доведите до кипения 1 литр воды, добавьте лавровый лист, перец, гвоздику, соль, сахар. Варите маринад в течение 3 минут. Добавьте в маринад уксус, размешайте, закипятите и снимите кастрюлю с огня. Грибы почистите, хорошо помойте и откиньте на дуршлаг. Грибы ... Читати далі » |
Кожен народ ідентифікує себе з певною мовою, яка є не тільки засобом спілкування, але й містком між минулими та майбутніми поколіннями. Мова - це є душа народу, його незнищенний дух, це традиції і звичаї, це пісні і фольклор. Ше К.Ушинський у свій час говорив: «Відберіть у народу все багатство і через певний час він знову його здобуде, але відберіть у народу мову, і він перестане існувати». Впродовж століть українська мова була гнаною і переслідуваною, бо ж усі зайди намагалися насадити чужу, вирвавши з корінням рідну мову поневоленого народу. Як це робилося? Звернімося до історичних фактів. Зразу після смерті Б.Хмельницького Україна потрапила у кабалу, яка від ... Читати далі » |