Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 15:56
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Березень » 28 » Голландські сорти картоплі
14:16
Голландські сорти картоплі


Голландська картопля - це різноманітні, елітні сорти, безвірусного посадкового матеріалу і сучасні високоефективні технології. Це головні чинники, які впливають на стабільність високих урожаїв картоплі в Нідерландах. У середньому тут отримують 400 ц \ га, а під картоплею в цій країні зайнято 160 тис. га. Що ж являють собою голландські сорти картоплі? Перш за все, це високоякісні столові сорти, але значна частина їх призначена і для переробки на напівфабрикати і готові продукти. За дозріванням найбільша частина сортів відноситься до середньоранньої і середньостиглої групи з інтенсивним початковим розвитком бадилля і раннім клубнеутворенням. Сорти пізніх термінів дозрівання мають дуже обмежене поширення. Практично всі вирощувані в Голландії сорти характеризуються виключно культурним, добре вирівняним гніздом, правильною формою бульб (овальної, округло-овальної або подовжено-овальної), дуже привабливим зовнішнім виглядом, неглибокими або майже поверхневими вічками. При використанні високоефективних сучасних технологій зазвичай всі голландські сорти здатні забезпечувати високу врожайність. За вмістом сухої речовини в бульбах відмінності сортів істотні. Серед імунологічних характеристик особливої ​​уваги заслуговує відносно високий ступінь стійкості ряду сортів до вірусів «Z» та «Y», які викликають найбільш важкі форми хвороб: скручування листя картоплі, полосчату і зморшкувату мозаїки. Бадилля більшості голландських сортів середньо і навіть сильно уражається фітофторозом, що вимагає неодмінного проведення багаторазових обробок фунгіцидами в період вегетації. Разом з тим багато сортів мають бульби, з високою стійкістю до цієї хвороби, що сприяє підтриманню хорошої якості картоплі при зберіганні. Важлива відмінна риса багатьох голландських сортів - стійкість до різних патогенних типів картопляної нематоди і раку, а деяких - до парші звичайної. Особливе значення має реакція рослин картоплі на різні умови вирощування. Цілком природно, що кліматичні умови Голландії, де виведені ці сорти, найбільш сприятливі для їх вирощування, чому особливо сприяють тривалий світловий день (15-16 год), достатня вологість і помірні денні температури в період вегетації (15-25 °). Проте багато з голландських сортів при порівняльних випробуваннях показують добрі результати і в інших кліматичних умовах з більш коротким світловим днем ​​і більш високими температурами. Деякі сорти здатні переносити навіть посуху, тому можуть вирощуватись в країнах з більш сухим і спекотним літом. Проте залежно від умов вирощування деякі характеристики сортів можуть істотно змінюватися. Наприклад, при короткому світловому дні відзначається більш раннє дозрівання, і нерідко сорт може виявитися більш сприйнятливим до фітофторозу і т.д. У кожному конкретному випадку потрібно проведення спеціальних випробувань і оцінки сортів з урахуванням можливості їх адаптації до певних умов вирощування.

Пріор

Дуже ранній сорт, з жовтим кольором шкірки бульб. Стійкий до картопляної нематоди. Відносно стійкий до вірусних хвороб. Середня стійкість до ураження фітофторозом бадилля, велика стійкість до ураження бульб.

Санте

Самий врожайний сорт, вимагає більшої відстані між рядами і рослинами. Середньоранній сорт. Бульби овальної форми з численними дрібними вічками, жовтою шкіркою і жовтою м'якоттю.

Бульби добре вирівняні за формою і розміром. Мають високі смакові якості, містять багато сухих речовин, придатні для переробки. Перший зареєстрований в Нідерландах сорт з комплексною стійкістю до вірусів. Вище середнього стійкість до ураження фітофторою бадилля, і більш висока до поразки бульб. Стійкий до деяких видів нематод. Формує високий урожай.

Еба

Середньопізній сорт з жовтим кольором шкірки бульб і жовтою м'якоттю. Має хороші смакові якості, застосовується для виробництва чіпсів і фрі, добре зберігається. Стійкий до вірусних хвороб, навіть при простому розмноженні. Може вирощуватися на піщаних і легких грунтах.

Романо

Середньоранній сорт. Бульби округло-овальної правильної форми з неглибокими вічками, червоною шкіркою і кремово-білою м'якоттю. Бадилля розвивається швидко, добре переносить посуху. Сорт стійкий до ураження фітофторою листя, і має дуже високу стійкість до ураження бульб.


Сорт "Романо"

Стійкий також до вірусних хвороб. Романо придатний для вирощування на різних грунтах, бульби мають міцну шкірку, не ушкоджуються при збиранні. Смакові якості добрі, використовується для виробництва фрі. Цей сорт широко поширений в багатьох країнах, користується зростаючою популярністю. У врожаї практично відсутні дрібні бульби.

Естіма

Швидко поширюється сорт, показує чудові результати в різних країнах. Середньоранній, високоврожайний, стійкий до вірусних хвороб. Бульби великі, однорідні за формою і розмірами, з дуже поверхневими вічками і блідо-жовтою м'якоттю.

Кондор

Середньоранній сорт. Бульби великі, видовжено-овальні, з поверхневими вічками, червоною шкіркою і кремово-жовтою м'якоттю. Сорт забезпечує високу врожайність на будь-яких типах грунтів зі значним виходом великих бульб, які добре зберігаються і мають чудові смакові якості.


Сорт "Кондор"

Бадилля з міцними, товстими стеблами і густим листям. Стійкий до вірусних хвороб і парші. Голландськими фахівцями характеризується як новий світовий сорт з шкіркою бульб червоного кольору.

Агрія

Середньоранній сорт. Бульби подовжено-овальної форми, з поверхневими вічками і жовтою м'якоттю. Стійкий до картопляної нематоди.


Сорт "Агрія"

Відносно стійкий до ураження фітофторою. Володіє високими смаковими якостями. Залежить від умов зростання. Голландські фахівці характеризують «Агрія» як новий, багатообіцяючий, дуже високоврожайний сорт з високо пропорційними великими бульбами, гарним змістом сухих речовин, придатний для промислової переробки.

Аріель

Дуже ранній високоврожайний столовий сорт, накопичує врожай до появи фітофторозу, м'якоть бульби стійка до потемніння після варіння; можливість отримання двох врожаїв; добре зберігається.


Сорт "Аріель"

Бульби овальної форми, колір шкірки світло-жовтий, колір м'якоті світло-жовтий, вміст сухої речовини 18,7. Стійкість до скручування листя, нематоді, вірусам. Средня стійкість до парші звичайної, фітофторозу бульб. Слабостійкий до фітофторозу бадилля. Добре зберігається.

www.pro-kartofel.info





Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 6870 | Додав: Stas | Теги: сорти картоплі, голландські сорти, голландские сорта | Рейтинг: 2.2/4
Всього коментарів: 1
1 Оксаныч  
Вот бы эту картошечку сейчас сварить в мундирах, да с салом, с ржаным хлебом и соленым огурчиком! Уже слюни побежали smile