У Голландії картопля займає майже четверту частину посівних площ. Отримують у середньому з гектару 400-450 ц добірних продовольчих бульб або 300-350 ц насіннєвих. У цій країні розроблена інтенсивна технологія обробітку картоплі.
Вважають, що при голландській технології для росту і розвитку картоплі створюються найкращі умови. Тому вона і використовується картоплярами багатьох країн. Хоча ця технологія заснована тільки на індустріальній основі (з використанням машин і механізмів), але окремі її елементи можна застосовувати і на дачних та присадибних ділянках, у невеликих фермерських господарствах. Ось деякі, доступні картоплярам-любителям особливості (елементи) голландської технології. Грунти і попередники. Картоплю саджають на вирівняній ділянці, наявність с
...
Читати далі »
|
Голландська картопля - це різноманітні, елітні сорти, безвірусного посадкового матеріалу і сучасні високоефективні технології. Це головні чинники, які впливають на стабільність високих урожаїв картоплі в Нідерландах. У середньому тут отримують 400 ц \ га, а під картоплею в цій країні зайнято 160 тис. га. Що ж являють собою голландські сорти картоплі? Перш за все, це високоякісні столові сорти, але значна частина їх призначена і для переробки на напівфабрикати і готові продукти. За дозріванням найбільша частина сортів відноситься до середньоранньої і середньостиглої групи з інтенсивним початковим розвитком бадилля і раннім клубнеутворенням. Сорти пізніх термінів дозрівання мають дуже обмежене поширення. Практично всі вирощувані в Голландії сорти характеризуються виключно культурним, добре вирівняним гніздом, прави
...
Читати далі »
|
В Інституті картоплярства Української академії аграрних наук створено нові сорти картоплі, які в 2004-2006 рр.. пройшли державне сортовипробування і з 2007 р. внесені до Державного Реєстру сортів рослин України. Левада Ранній сорт столового і універсального призначення. Вегетаційний період (від посадки до відмирання бадилля) 105 днів. Кущ високий, прямостоячий, квітки червоно-фіолетові. Бульби округлі, світло-рожеві, м'якоть кремова. Маса товарної бульби - 90-100 г і вище (залежно від умов вирощування). Сорт Левада може забезпечувати високу врожайність і якість у всіх зонах України. При створенні сорту використовували батьківські форми - самозапилювальну лінію сорту Зарево і сорт Білоруський 3. Від першої батьківської форми були успадковані високі смакові якості, крохмалистість, розсипчас
...
Читати далі »
| |