Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 21:45
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Квітень » 5 » Календар сезонних робіт в саду. Квітень
11:00
Календар сезонних робіт в саду. Квітень


Квітень і травень –  трудомісткий періодів в житті садівника. Більшість садівників можуть приділити своїй ділянці не більше одного-двох днів на тиждень, а треба зробити і одне, і друге, і третє. У результаті багато чого з того, що треба дійсно зробити, залишається невиконаним. Тому до початку квітня розумно скласти перелік робіт в саду та городі, які треба зробити в цьому і наступному місяцях, і вказати терміни їх виконання. Складати такий план робіт треба з урахуванням місячного календаря. Не слід при цьому забувати, що погодні умови можуть внести серйозні поправки у ваші плани.

У квітні закінчується період спокою і починається вегетація плодових і ягідних рослин. Починається вона з набрякання бруньок на рослинах.
● На початку квітня треба зняти зі стовбурів дерев обв'язки, що захищають їх від гризунів і сонячних опіків. Якщо не зробили цього в березні, то в перші дні квітня при запізнілій весні ще можна насипати снігові вали для затримання води на схилах, а на знижених ділянках очистити водостічні канави.
● У цей час активізують свою діяльність миші, пошкоджуючи в основному яблуні. Особливо великої шкоди вони завдають деревам з стелючимися гілками, тому що притиснуті до землі гілки стають їм доступними. Тому пригнуті до землі гілки треба звільнити від жердин і гачків, а виявивши ушкодження, негайно приступити до їх лікування. Для цього через пошкоджене мишами кільце кори роблять щеплення «містком». Роблять зазвичай три- п'ять таких «містків», вставляючи черешки з косими зрізами вище і нижче рани в надрізи кори довжиною 2-3 см. Потім щеплені живці туго обв'язують вузької поліетиленовою стрічкою. Якщо ви для цих цілей будете використовувати скотч, то треба стежити, щоб липка сторона перебувала зовні і не стикалася з корою.
● Якщо ви в березні не провели обрізку дерев, то її треба закінчити в першій половині квітня до сокоруху, початок якого визначають за набуханням бруньок. У цей час особливу увагу треба звернути на кореневу поросль, вона забирає на себе дуже багато поживних речовин. Її треба видалите біля самої основи, оголивши землю, інакше вона виросте знову в ще більшій кількості.
● В цей же проводять вирізку сухих, поламаних, вимерзлих і сильно піднятих вертикально вгору гілок, а також прорідження і укорочення не плодоносних пагонів у центрі крони. В останньому випадку пагони з закладеними квітковими бруньками обрізають, залишаючи 2-3 ростові бруньки вище плодової.
● До набрякання бруньок треба провести обрізання у вишні та сливи. Лише після суворої зими цю операцію переносять на більш пізні терміни.
● Порослевий кущ вишні складається з трьох-п'яти гілочок. Всю іншу поросль треба видаляти, щоб вона не загущувала кущ, тому що в загущених кущах плодоносять лише зовнішні, добре освітлені гілки, а на внутрішніх гілках врожаю не буває.
● У кущів старше десяти років старі гілки поступово оголюються, плодоношення переміщається на периферію крони. Для посилення росту і плодоношення таких кущів проводять омолоджуючу обрізку. Для цього над одним із сильних бічних пагонів зрізують непродуктивну двох-трирічну частина старої гілки. Якщо до цих пір всю поросль видаляли, то тепер треба залишати в міру необхідності на заміну старіючих гілок.
● До розпускання бруньок треба заготовити необхідну кількість порослі вишні та сливи для посадки. Її беруть тільки від кореневласні урожайних і зимостійких рослин. Щеплені кущі дають теж дуже багато порослі. Але властивостями щепи (прищепленого дерева) має тільки те, що росте вище місця щеплення. Все те, що зростає нижче місця щеплення, в тому числі і поросль, у таких дерев має властивості дички. Тому садівникові треба знати не тільки назви сортів вишні та сливи, але і прищеплена це рослина або кореневласна.
● І ще порада по кісточкових культурах. Не слід брати поросль, розташовану поруч з материнським кущем. Вона живиться за рахунок материнської рослини, тому в неї слабка власна коренева система. І при викопуванні ви серйозно травмуєте коріння у материнської рослини.
● Останнім часом в аматорських садах широке поширення отримала повстяна вишня. За зовнішнім виглядом вона дуже відрізняється від звичайної і степової вишні. Росте вона невеликим компактним кущем до 2-2,5 м висоти. Листя дрібне, овальної форми, помітно гофроване, з нижнього боку повстяні-опушені, звідси і назва вишні. Плоди вагою від 1 до 3 г прикріплюються до гілок дуже короткою плодоніжкою.
Однорічні щеплені рослини дають врожай вже на наступний рік, сіянці - на третій, четвертий рік.
Повстяна вишня добре росте на захищених і нормально зволожених ділянках і помітно страждає від перезволоження. У цьому випадку пагони не встигають закінчити свій ріст і визріти і взимку підмерзають. При необхідності посадки такий вишні на низьких місцях треба зробити вали або грядки, забезпечують стікання зайвої води.
● У смородини й агрусу в залежності від часу танення снігу набухання бруньок відбувається в першій декаді квітня, а в останній тиждень йде висунення квітконосів. При пізній весні ці терміни переносяться.
● При підсиханні грунту на ділянці садівники приступають до обрізки кущів. Якщо при осінньому перекопуванні ви присипали землю до кущів, то зараз її треба відгребти, так як гілки при контакті з землею можуть дати додаткові корені. При цьому може вийти так, що рослини почнуть живитись тільки за рахунок коренів, розташованих близько до поверхні. Це шкідливо для рослин, тому що поверхневий шар періодично пересихає, і кущі можуть ослабнути





Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 2116 | Додав: Stas | Теги: сад в квітні, роботи в квітні, сезонні роботи | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0