Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 09:19
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Квітень » 7 » Лікувальні властивості малини.
11:13
Лікувальні властивості малини.



Плоди малини мають неповторний набір різноманітних органічних кислот, вітамінів, вуглеводів та ефірних масел. У їх складі виявлені стерини, що мають здатність попереджуваати розвиток атеросклерозу. Крім того, присутні катехіни й інші корисні сполуки.
У народній медицині плоди малини вважаються жарознижуючим засобом при грипі, бронхітах, ларингіті, відхаркувальний при кашлі як самостійно, так і в суміші з іншими лікарськими рослинами. Малина сприяє поліпшенню апетиту, нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, заспокоює біль у шлунку, полегшує наслідки алкогольного отруєння, має протиблювотну і протизапальну дію. Прекрасно зарекомендувала себе при авітамінозах С, ангінах та гіпертонічної хвороби.
Відваром квіток малини лікують геморой, запалення очей; малинові листя використовують для видалення прищів, вугрів, забарвлення волосся в чорний колір. У зимовий час при відсутності ягід можна використовувати гілочки малинника як жарознижуючий і загальнозміцнюючий засіб. Для цієї мети гілочки запарюють окропом і дають настоятися протягом півгодини. Виходить настій яскраво малинового кольору з прекрасним смаком.
В якості антитоксичного засобу застосовують настій листя малини, краще дикоростучої, готують його так: 2 столові, ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 20 хвилин і проціджують. Приймають по 1 / 3 склянки 3 рази на день перед їжею.
При неврастенії корисний відвар коріння і здерев'янілих гілок малини. 20 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води, кип'ятять 30-40 хвилин, проціджують і доводять об'єм рідини до початкового кип'яченою водою. Приймають по 1 / 3 склянки 3-6 разів на день.
При гіпертонічній хворобі корисно вживати в їжу ягоди малини без обмежень. З цією ж метою застосовують відвар листя: 10 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води і кип'ятять 15 хвилин, потім проціджують і доводять об'єм рідини до вихідного кип'яченою водою. Випивають протягом дня дрібними порціями.
При атеросклерозі відвар листя п'ють по 1 / 2 склянки 3 рази на день.
При блювоті, гастриті з підвищеною кислотністю, ентериті, тріщинах прямої кишки і геморої корисний настій листя малини, краще дикоростучої. 2 столові ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу і настоюють протягом півгодини. Приймають в процідженому вигляді по 1 / 3 склянки 3 рази на день до їди.
При гострих респіраторних захворюваннях як жарознижуючий засіб вживають чай з верхівок гілок з листям.
При бронхіальній астмі корисний відвар коріння малини. 20 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води, кип'ятять 30 хвилин, охолоджують, проціджують і доводять об'єм рідини до вихідного кип'яченою водою. Приймають по 1 / 3 склянки 3-б раз на день.
При початковій стадії застуди рекомендується пити чай з ягід: 2 столові ложки сухої сировини заварюють 1 склянкою окропу і приймають протягом години на гарячому вигляді 2-3 стакани.
При кашлі, пов'язаному з застудою, і бронхіті корисно вживати відвар коріння, листя і стебел малини. Для цієї мети 1 столову ложку сухої подрібненої сировини кип'ятять у 2 склянках води протягом 20 хвилин, проціджують і доводять об'єм до початкового кип'яченою водою. П'ють по 1 столовій ложці 4 рази на день.
Для полоскання горла при ларингіті, ангіні й стоматиті можна скористатися настоєм листя і стебел рослини. 2 столові ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 40 хвилин і проціджують.
Відвар листя і квіток малини можна використовувати для приготування сидячих ванн при запаленні придатків. 50 г сухої подрібненої сировини заливають 1 літром гарячої води, кип'ятять протягом 15 хвилин, проціджують і розводять кип'яченою водою.
Перед початком лікування необхідно консультуватися з лікарем.




Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 6245 | Додав: Alina | Теги: лікування малиною, народна медицина, малина | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0