Новини села [94] |
Новини країни [20] |
Світові новини [12] |
Цікава інформація [39] |
Сад та огород [11] |
Техніка [0] |
Історія краю [3] |
11:13 Лікувальні властивості малини. | |
Плоди малини мають неповторний набір різноманітних органічних кислот, вітамінів, вуглеводів та ефірних масел. У їх складі виявлені стерини, що мають здатність попереджуваати розвиток атеросклерозу. Крім того, присутні катехіни й інші корисні сполуки. У народній медицині плоди малини вважаються жарознижуючим засобом при грипі, бронхітах, ларингіті, відхаркувальний при кашлі як самостійно, так і в суміші з іншими лікарськими рослинами. Малина сприяє поліпшенню апетиту, нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, заспокоює біль у шлунку, полегшує наслідки алкогольного отруєння, має протиблювотну і протизапальну дію. Прекрасно зарекомендувала себе при авітамінозах С, ангінах та гіпертонічної хвороби. Відваром квіток малини лікують геморой, запалення очей; малинові листя використовують для видалення прищів, вугрів, забарвлення волосся в чорний колір. У зимовий час при відсутності ягід можна використовувати гілочки малинника як жарознижуючий і загальнозміцнюючий засіб. Для цієї мети гілочки запарюють окропом і дають настоятися протягом півгодини. Виходить настій яскраво малинового кольору з прекрасним смаком. В якості антитоксичного засобу застосовують настій листя малини, краще дикоростучої, готують його так: 2 столові, ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 20 хвилин і проціджують. Приймають по 1 / 3 склянки 3 рази на день перед їжею. При неврастенії корисний відвар коріння і здерев'янілих гілок малини. 20 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води, кип'ятять 30-40 хвилин, проціджують і доводять об'єм рідини до початкового кип'яченою водою. Приймають по 1 / 3 склянки 3-6 разів на день. При гіпертонічній хворобі корисно вживати в їжу ягоди малини без обмежень. З цією ж метою застосовують відвар листя: 10 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води і кип'ятять 15 хвилин, потім проціджують і доводять об'єм рідини до вихідного кип'яченою водою. Випивають протягом дня дрібними порціями. При атеросклерозі відвар листя п'ють по 1 / 2 склянки 3 рази на день. При блювоті, гастриті з підвищеною кислотністю, ентериті, тріщинах прямої кишки і геморої корисний настій листя малини, краще дикоростучої. 2 столові ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу і настоюють протягом півгодини. Приймають в процідженому вигляді по 1 / 3 склянки 3 рази на день до їди. При гострих респіраторних захворюваннях як жарознижуючий засіб вживають чай з верхівок гілок з листям. При бронхіальній астмі корисний відвар коріння малини. 20 г сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою гарячої води, кип'ятять 30 хвилин, охолоджують, проціджують і доводять об'єм рідини до вихідного кип'яченою водою. Приймають по 1 / 3 склянки 3-б раз на день. При початковій стадії застуди рекомендується пити чай з ягід: 2 столові ложки сухої сировини заварюють 1 склянкою окропу і приймають протягом години на гарячому вигляді 2-3 стакани. При кашлі, пов'язаному з застудою, і бронхіті корисно вживати відвар коріння, листя і стебел малини. Для цієї мети 1 столову ложку сухої подрібненої сировини кип'ятять у 2 склянках води протягом 20 хвилин, проціджують і доводять об'єм до початкового кип'яченою водою. П'ють по 1 столовій ложці 4 рази на день. Для полоскання горла при ларингіті, ангіні й стоматиті можна скористатися настоєм листя і стебел рослини. 2 столові ложки сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 40 хвилин і проціджують. Відвар листя і квіток малини можна використовувати для приготування сидячих ванн при запаленні придатків. 50 г сухої подрібненої сировини заливають 1 літром гарячої води, кип'ятять протягом 15 хвилин, проціджують і розводять кип'яченою водою. Перед початком лікування необхідно консультуватися з лікарем. | |
|
Всього коментарів: 0 | |