Великодні паски
Пропонуємо Вам декілька рецептів пасок - на будь-який смак. Для випічки пасок використовують спеціальні високі циліндричні форми з тонкої жерсті або алюмінію, обсягом не більше 1-1,5 л. Форми змащують розм'якшеним вершковим маслом і до половини заповнюють тістом. Випікати паски можна коли тісто підніметься до країв форми. Паска мигдальна
1 кг борошна
0.5 л молока
50-70 г дріжджів
5 яєць
200 г цукру
300 г вершкового масла
200 г мигдалю
150 г родзинок
Цедра лимона
Сіль
Підігріти молоко до 30-40 градусів. У половині склянки молока розвести дріжджі, додавши 1 ст. л.цукру.
У молоко всипати борошно, спінити дріжджі, добре перемішати і дати піднятися в теплому місці, прикривши рушником. Коли тісто підніметься, додати 5 розтертих з цукром жовтків, розтоплене вершкове масло, натерту цедру лимона, подрібнений мигдаль, родзинки, сіль, збиті в міцну піну білки і ретельно вимісити тісто, перемішуючи знизу вгору. Покласти тісто у форму, дати підійти, змастити поверхню паски жовтком і посипати нарізаною смужками мигдалем.
Випікати при температурі 180 градусів.
Паска вершкова заварна
5,5 склянки борошна
2 склянки вершків
1 стакан розтопленого вершкового масла
2 пачки сухих дріжджів (по 11г)
10 жовтків
1,5 склянки цукру
1 склянка родзинок
Ванільний цукор
сіль
Півсклянки борошна заварити двома склянками киплячих вершків, влити склянку розтопленого вершкового масла, добре розмішати і залишити остигати до 30-40 градусів. Додати в тісто 2 пакетика сухих дріжджів, перемішати і залишити на півгодини. Коли тісто підійде, покласти в нього 10 розтертих з півтора склянками цукру жовтків, дрібку солі, пакетик ванільного цукру, перемішати і насипати приблизно 5 склянок борошна.
Вимісити тісто, додавши в нього стакан родзинок і залишити в теплому місці для підйому.
Випікати при температурі 180 градусів.
Біла цукрова глазурь для пасок
1 білок
100 гр цукрової пудри
1 ч.л. лимонного соку
У невелику миску влити білок 1 яйця, безперервно збиваючи його, додавати по чайній ложці просіяну цукрову пудру, поки не вийде бажана консистенція (повинна бути досить густою). В кінці збивання влити 1 ч.л. лимонного соку.
Для рожевої глазурі разом з цукровою пудрою додавати по краплі сік червоної смородини, суниці або журавлини.
Великоднє дерево
Для оформлення великоднього столу можна спекти " Великоднє дерево".
Підготуйте:
Борошно - 1кг
Дріжджі сирі - 60г
Молоко - 0,5 л
Цукор - 1стакан
Олія - 1,5 ст
Жовтки-2шт
Цедра лимона-1ч.л.
Сіль-щіпка
Приготування
У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте цукор, сіль, лимонну цедру, борошно, замісити тісто. В кінці замісу введіть масло.
Поставте тісто в тепле місце на 3 години для бродіння.
З паперу виріжете шаблон у вигляді дерева 35см.
Коли тісто підніметься, розкачайте його в пласт товщиною 2-2,5 см. Виріжете дерево за шаблоном,
Викладіть на змащене маслом деко.
З тесту, що виріжете листочки, квіточки, пташок. Оформіть ними дерево.
Втисніть в крону порожні яєчні шкарлупки. Змастіть тісто сирими яєчними жовтками.
Залиште на 30 хвилин, що б тісто піднялося.
Випікайте в духовці півгодини при температурі 200-250С.
Після охолодження замініть порожні шкарлупки фарбованими яйцями.
Сирна паска
Для приготування паски потрібна спеціальна форма-пасочниця. Краще всього використовувати дерев'яну, але підійде і пластмасова.
(Спеціальні пасочниці можуть продаватися в храмах. Якщо знайти не вдалося - для цієї мети підійде будь-яка посудина невеликого розміру з досить щільними стінками і (обов'язково!) Дірочкою внизу. Деякі господині також роблять паску в ситі, викладаючи сито кількома шарами марлі.)
Щоб паска легко виймалася з форми, потрібно внутрішню частину пасочниці вистилати вологою марлею. Щільно заповнити пасочницу сирною масою, покласти зверху гніт і поставити в холодильник на 10-12 годин. Вийняти паску з холодильника, перевернути на тарілку. Спочатку знімати пасочницю, потім марлю.
Сирна звичайна
1,6 кг сиру
0,5 склянки сметани
100 г вершкового масла
1 склянка цукру
Сіль
Протертий через сито сир змішати зі сметаною, вершковим маслом, розтертим цукром, додати щіпку солі, перемішати як можна краще і покласти в пасочницю.
Ананасова паска
250 г жирного сиру
50 г цукру
25 г сметани
100 г нарізаної шматочками ананаса
2 ст. л. очищених несолоних фісташок
малина
м'ята
Перемішати сир, цукор і сметану і збити міксером до однорідної маси. Додати кубики ананаса і ще раз перемішати. Перекласти в пасочницю і залишити в холодильнику до застигання.
Готову паску викласти на тарілку і прикрасити малиною і листочками м'яти
Сирна паска з мигдалем і родзинками
1,6 кг сиру
250 г сметани
200 г вершкового масла
200-300 г цукрової пудри
9 яєць
100 г мигдалю
150 г родзинок
Протерти сир через сито, додати сметану. Розтерти масло з цукром, поступово, по одному, додаючи яйця. З'єднати цю масу з сиром, додати родзинки і подрібнений мигдаль і заповнити пасочницю.
Рецепти салатів, великодніх м'ясних і рибних страв
Так як у День Христового Воскресіння православні господині їжу не готують (всі страви мають бути приготовані на тижні перед Великоднем - в дні Страсної Седмиці), то і рецепти великодніх страв повинні бути максимально «витривалими». Ось деякі рецепти відповідних страв для пасхального столу
Авокадо з шинкою
Болгарський перець
(Жовтий і червоний)
Авокадо-2 шт.
Шинка-150-200г
Кетчуп-1 ч.л.
Оливки, майонез за смаком
Перець, сіль
Перець шинку порізати тонкими смужками, оливки подрібнити. Авокадо розрізати вздовж на дві половинки, з м'якоті зробити пюре і змішати його з іншими продуктами. Заправити майонезом, кетчупом, перцем, якщо треба-підсолити.
Все перемішати і нафарширувати "човники" авокадо приготовленою сумішшю.
Салат «Казино»
Перець болгарський - 2шт (краще різних кольорів)
Свіжий огірок - 2шт
Корейська морква - 200гр
Пекінська капуста
Куряча грудинка - 2шт
(Всі продукти повинні бути приблизно в однаковій пропорції)
Майонез, Кетчуп
Курку відварити, все порізати однаковими довгими смужками. Взяти велику плоску тарілку і викласти на неї по колу підготовлені овочі таким чином, щоб перець був навпроти перцю, огірок навпаки огірка, і т.д.
У центр тарілки кладемо курку, заливаємо соусом.
(Соус готуємо з 2 частин майонезу і однієї частини кетчупу)
Перемішувати салат необхідно вже безпосередньо на святковому столі, перед їжею
Малосольна сьомга (форель)
1 кг свіжої форелі або сьомги
1 столова ложки цукру з гіркою
1 столова ложка солі
2 пучка кропу (за бажанням)
Спочатку очистити луску і слиз, видалити хребет і кістки з черевця. Рибу покласти шкурою вниз на підготовлений пергамент. Сіль і цукор змішати і ретельно натерти рибу спочатку з боку м'яса, а потім шкуру. Кріп порізати і посипати на рибу.
Обидві половинки риби скласти так, щоб було «м'ясо до м'яса», щільно обернути пергаментом, після чого ще харчовою плівкою. Упаковану таким чином сьомгу покласти в харчовій контейнер і в холодильник на три доби.
Риба за цей час просолитися. Можна їсти відразу, а можна відправити її у морозильну камеру ще на пару днів.
За потреби діставати необхідну кількість риби, трохи розморозити (не повністю, щоб добре різати) і нарізати.
Решта риба у такому вигляді може зберігатися в морозилці більше місяця.
Салат з малосольної сьомги
200 р. слабосоленої сьомги
2 помідори
2 яблука
1 цибулина
2 маринованих огірка
1 болгарський перець
1 - 2 зубчики часнику
150 р. майонезу
1 чайна ложка білого хрону (без буряка)
сіль
цукор
паприка
Яблука очистити від шкірки і насіння. Помідори очистити від насіння.
Болгарський перець, яблука, цибулю, огірки, помідори і сьомгу порізати соломкою.
Майонез змішати з хріном, подрібненим часником, додати дрібку солі, трохи цукру і паприки.
Салат перемішати з отриманим соусом.
Курка з лимоном і базиліком
1 ст. л. оливкової олії
1 курка (розрізати на 8 частин)
3 лимона
1 пучок зеленого базиліка (нарізати)
1 / 4 склянки нарізаної зелені петрушки
Сіль,
Мелений чорний перець
Розігрійте духовку до 200 С. Змастіть маслом форму для запікання.
За допомогою терки або ножа для цедри натріть 2 ст. ложки цедри і вичавте 3 ст. ложки лимонного соку. Решта лимони наріжте часточками і відкладіть в сторону.
У великій мисці з'єднайте лимонний сік, цедру, оливкова олія і нарізану зелень петрушки і базиліка (залишивши кілька гілочок для прикраси),
1 ч. ложку солі і 1 / 4 ч. ложки чорного перцю.
Викладіть в миску шматочки курки, перемішайте так, щоб вони повністю покрилися маринадом, залиште на 20 хвилин.
Викладіть шматочки курки у форму для запікання, полийте
маринадом, що залишився і запечіть в розігрітій духовці протягом 30-35 хвилин. Перед подачею прикрасьте гілочками базиліка і шматочками лимона.
Запечені язики
4 свинячих (телячих) язики
5-6 зубчиків часнику
5-6 лаврових листки
приправа "Хмелі-сунелі"
приправа "Чебрець"
(Не обов'язково, але з нею пахучіше)
Часник пропустити через прес. Змішати сіль і приправу.
Язики помити і натерти сумішшю солі і приправ і змастити кашею з часнику.
Підготувати фольгу, необхідно зробити кілька шарів з фольги, причому один шар накласти на інший.
Лавровий лист подрібнити руками.
Половину покласти на фольгу, зверху покласти язики і посипати лавровим листом. Загорнути гарненько язики у фольгу і залишити маринуватися на годину.
Духовку розігріти до 200 градусів.
Запікати язики на решітці на середньому рівні близько півтори години. Теплі язики очистити від шкірки, порізати і насолоджуватися ...
Десерт "Пташине молоко"
Так як в рецепти паски або великодньої паски дуже часто використовують тільки жовтки, дуже часто залишається багато білків. Пропоную спробувати наступний рецепт десерту:
1 ст л желатину
9 ст л води
5 білків
1,5 склянки цукру
1 / 3 ч.л. лимонної кислоти
Шоколад 100 гр
Вершкове масло 50 гр
Желатин залити холодною водою, коли набубнявіє, розчинити білки, цукор, лимонну кислоту збити в густу піну, додати желатин, збити.
Форму змастити вершковим маслом, викласти білки, поставити в холодильник. Коли застигне, вийняти з форми на тарілку, полити глазур'ю або прикрасити свіжими ягодами.
Глазур: розтопити шоколад на водяній бані, додати 50 г вершкового масла, розмішати, злегка остудити
Можна зробити у вигляді одного великого десерту, а можна у вигляді маленьких порційних