Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18.04.2024, 05:16
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Вересень » 21 » Зберігання капусти
11:12
Зберігання капусти


При закладці капусти на зберігання проводять відбраковування пошкоджених качанів. Краще брати качани середнього розміру, з 4-5 щільно прилеглими зеленими листками. Зачищати "дочиста" в цей період капусту не можна, тому що зелене листя стійкіші до хвороб і захищає внутрішню частину качана (великі качани швидше розтріскуються).


Не слід залишати розеткові листки, бо вони забивають просвіти між качанами і зменшують шпаруватість штабеля, а це призводить до порушення повітрообміну.

Режим зберігання капусти білокачанної і червонокачанної продовольчого призначення підрозділяють на два періоди: охолодження і основний. Для тривалого зберігання капусту швидко охолоджують у сховищі. Швидкість охолодження 0,5 - 1 ° С на добу. В основний період зберігання підтримують температуру -1 .. 0 ° С і відносну вологість повітря 90 ... 98%.

При цьому режимі капуста білокачанна середньостиглих сортів (Слава, Ладозька) і пізньостиглих з поганою лежкістю (Московська пізня) зберігається 2 ... 4 міс. Kanустa сортів Амагер, Подарунок, Надія, а також червонокачанна сорти ДАКО зберігається 5 ... 6 міс, сортів Зимівля, Харківська зимова, Білосніжка - 7 ... 8 міс.

Небажано, щоб температура перевищувала 0 ° С, тому що при цьому розвивається сіра гниль. Вологість повітря при зберіганні капусти зазвичай буває високою (це знижує втрати на випаровування): у просторі між качанами в штабелі 97-98%, в атмосфері сховища 93-96%.

Проте, щоб уникнути розвитку сірої гнилі рекомендується підтримувати вологість на рівні 90-95%. Качани добре зберігаються і при вологості 70-80%, при цьому 1-2 верхніх листків сильно всихають і стають подібні пергаменту і виконують функції захисної оболонки. Втрати маси в цьому випадку бувають вище в 1,5 рази, але зате капуста не захворює. Оптимальний склад РГС для капусти: 4% СО2, 5% О2, 91% N2.

У такій газовому середовищі при температурі 2-3 ° С качани можуть зберігатися 8-9 місяців при незначних втратах. Концентрація СО2 більше 5% призводить до загибелі качанів від задухи.

Температурний режим зберігання маточників відрізняється від зберігання продовольчої капусти. Він повинен забезпечити повне формування генеративних органів. Маточники капусти білокачанної і червонокачанної зберігають при температурі 1 ... 2 ° С. Однак у такому випадку маточники сильно уражуються хворобами. Тому в сховищах до лютого рекомендується підтримувати температуру 0 ..- 1 ° С, далі 2 ° С.

У ранньостиглих сортів процес діфферціаціі почок проходить швидше і качани починають проростать задовго до висадки в поле. Навесні для попередження проростання температуру у сховищі знижують до 0 ° С, за 10 ... 15 діб до висадки маточники прогрівають до температури 10 ... 15 ° С. щоб стимулювати зростання верхівкової почки.

Маточники капусти сортів Амагер, Подарунок, Білоруська в північно-західній зоні при активному вентилюванні можна зберігати суцільним шаром до 3 м. При цьому вихід маточників зі сховища становить 96 ... 98%. Місткість сховища зростає більш ніж в чотири рази, витрати на зберігання 1000 маточників знижуються на 73%. Капуста кольорова добре зберігається 1 ... 2міс при температурі 0 .. 0,5 ° С, савойська при тій же температурі 4 ... 8 міс., Брюссельська до 1 міс. Кольрабі зберігається 5 ... 8 міс.




Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 1571 | Додав: Stas | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0