Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 03:35
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Друзі сайту



 О.В.Климов  

Міні-чат

Погода

Погода в Україні


Сільські новини » 2011 » Вересень » 21 » Зберігання картоплі
10:53
Зберігання картоплі
Хоча картопля уже зібрана, але прочитати цікаву інформацію, яку потім використовувати в подальшому, ніколи не пізно.



Приміщення для зберігання овочів готують заздалегідь. Їх за 15-20 днів до закладки овочів очищають від минулорічних залишків, дезінфікують. Можна використовувати розчин хлорного вапна, взявши 400 г на 10 л води. Для побілки використовують розчин свіжогашеним вапна, при цьому беруть 1,5-2 кг вапна на 10 л води і додають 100 г мідного купоросу. Після побілки приміщення треба добре просушити. Ємкості для зберігання овочів також добре дезінфікують і просушують, а пісок використовують свіжий. Протягом осені і зими в приміщенні підтримують температуру від 0 ° до + 2 °, оскільки підвищена температура, як відомо, посилює дихання овочів, призводить до випаровування їх вологи. Це послаблює овочі і призводить до різних захворювань. А зниження температури веде до підмерзання і псування овочів.

На зберігання треба закладати лише зрілі бульби. Ознакою повного дозрівання є легке відділення бульб від стеблових пагонів. При ранній прибирання шкірка у бульб тонка, вона легко лущиться. Такий картопля погано зберігається. При пізній прибирання бульби можуть розтріскуватися, і в тріщини буде проникати інфекція.

Ознакою дозрівання картоплі є підсихання його бадилля. У цей час відбувається інтенсивний ріст бульб. Тому поспішати з прибиранням до висихання бадилля не слід. Але в період дощів бадилля може залишатися зеленою. Тоді за 2 тижні до збирання слід зрізати бадилля так, щоб залишилися стебла висотою 10-12 см, без листя. Це зміцнить шкірку і знизить небезпеку її механічного пошкодження при збиранні та закладці на зберігання, а також запобіжить переміщення грибних інфекцій з бадилля на бульби.

Прибирання слід проводити в сонячний день. Викопаний картоплю розкладають на мішковину або папір (не на землю). Бульби повинні полежати і обсохнути, щоб з них обсипалася земля. Руками очищати землю з бульб не слід, щоб не пошкодити шкірку. Але на сонці довго картоплю тримати не можна, інакше він може позеленіти. Тому бульби прикривають мішковиною або поміщають їх під навіс.

Під час збирання картоплі важливо не забути відібрати насіннєву картоплю. Нагадаємо, що його відбирають з найбільш врожайних гнізд, вага цих бульб 50-60 р. Якщо в гнізді виявився хоча б один хворий бульба, а інші здорові, то з такого гнізда бульби на насіння не беруть. Навіть матковий бульба не повинен бути гнилим. Відібрані бульби розсипають на просушування в окреме місце. Перед закладанням у сховище насінні бульби добре прозеленяют на розсіяному сонячному, але не на прямому світлі 7-10 днів, періодично перевертаючи. Потім бульби ретельно перебирають, видаляючи бульби з найменшими ознаками будь-якої хвороби, а також механічно пошкоджені.

Особливу увагу потрібно звернути на те, не пошкоджуються чи картоплю на ділянці фітофторою. Це буває, коли картоплю вирощують багато років на одному і тому ж місці. Тоді в грунті накопичуються збудники різних захворювань, в т.ч. і фітофтора. Якщо ця хвороба з'являлася на ділянці, то від такої картоплі насіння відбирати не слід, хвороба може знову виявитися при несприятливих умовах.

Ще застереження, чого не слід робити. Часто овочівники складають викопаний картоплю в одну купу, а потім відбирають з неї насіннєвий матеріал. У цьому випадку в насіння можуть потрапити бульби від низьковрожайних кущів, а також від кущів, де був хворий бульбу.

Отже, викопаний картопля 1-2 години просушується, лежачи на мішковині. Потім бульби слід розсортувати, великі бульби будуть закладатися на зберігання, а дрібні та з пошкодженою шкіркою підуть в їжу в найближчим часом. Бульби, призначені для зберігання, бажано обробити розчином «Фітоспоріна», приготовленого за що додається. Корисні мікроорганізми «Фітоспоріна» запобіжать виникнення грибних і бактеріальних захворювань. Картопля розкладають в один шар і обприскують препаратом, потім бульби перевертають і процес обприскування повторюють.

Якщо картоплю в день збирання не вдалося увесь вивезти, його на ніч закривають сухим листям, соломою, сіном, матами, але ні в якому разі не бадиллям, тому що з неї можуть на бульби перейти збудники яких-небудь захворювань. Бадилля після прибирання слід спалити.

При закладці на зберігання особлива увага приділяється цілісності шкірки бульб. Вона може бути пошкоджена при укладанні картоплі у відра або в мішки для перенесення, при висипанні з них і т.д. Бульби з пошкодженою шкіркою при зберіганні виділяють більше тепла і вологи, тому що у них подих більш інтенсивне. При цьому в зберігається масі картоплі будуть виникати вогнища з підвищеною температурою, така картопля починає раніше проростати, та й у таких осередках картоплю легше уражається хвороботворними мікроорганізмами, і можуть виникнути різні гнилі, наприклад мокра і суха гниль. Тому не слід висипати картоплю в сховище з мішків. Краще витратити деякий час і перекласти його акуратно руками (у м'яких рукавичках).

Якщо перед збиранням картоплі тривалий час були затяжні дощі, то в перезволоженого грунті бульби будуть відчувати брак кисню для дихання і бульби почнуть псуватися, ще будучи не викопаними, зберігатися вони будуть погано. Тому важливо стежити за прогнозами погоди, а якщо все-таки довелося викопати картоплю з сирої грунту, то його потрібно грунтовно просушити і обов'язково обробити «Фітоспоріном» або препаратом «Росток». Потім картоплю слід помістити на 20 діб невеликим шаром в сухому затемненому місці з температурою 13-15 градусів. Місце має бути добре провітрюване.

При такому режимі початкового зберігання шкірка бульб зміцніє. Тим не менш, при закладці в сховище потрібно буде особливо уважно оглядати бульби, виявляючи початківці псуватися, та й вживати в їжу цей картоплю слід в першу чергу. А щоб весь вирощений картопля не потрапив під затяжні дощі, його потрібно викопувати в кілька етапів, а не в один день.

У сховищах важливо контролювати вологість повітря. Висока вологість прискорює вихід бульб зі стану спокою, та й хвороби інтенсивніше розвиваються. Для зниження вологості у сховищі можна встановити поліетиленові ємності з негашеним вапном. Але й занадто низька вологість зашкодить бульб, тому що відбувається їх зневоднення.
Товщина шару бульб у картопляних відсіках повинна бути не більше 1,5 м.
Картопля краще зберігається спільно з рослинами, що виділяють фітонциди, вони пригнічують збудників гнилі. Бульби можна змішати із зеленим листям горобини у співвідношенні 5:1, з сухими рослинами гіркого полину або яглиці в тому ж співвідношенні.

Можна змочити бульби добовим настоєм яглиці, полину гіркого і тютюну, узятих в рівних співвідношеннях. Норма витрати настою: 3-4 л на 1 тонну картоплі. Підвали та інші місця зберігання картоплі за 1 місяць до збирання дезінфікують 2% розчином мідного купоросу або димом з сухих рослин гіркого полину або пижма.

Для зберігання картоплі можна організувати льох на балконі. У залежності від кількості овочів будується каркас сховища. Для цього можна використовувати старі меблі, залишки меблевої упаковки, підібрані у дворі. Стінки оформляють подвійними з фанери, деревностружкових плит і т.д. Між стінками закладають утеплювач: пінопласт, скловату, інші матеріали, товщиною 5-8 см. Утеплюють також днище і кришку. Нагрівачем служить лампочка 25-100 ват. Лампочка включається регулюючої схемою, наприклад контактним термометром і реле при зниженні температури всередині ємності нижче +1 ... +2 °.

http://agrobiznes.org.ua/node/48




Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 1439 | Додав: Stas | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0