Чебрець (Thymus) — рід напівкущів з родини губоцвітих. В Україні зустрічаються 36 видів, у тому числі найпоширеніші Чебрець широколистий (Th. latifolius) і Чебрець звичайний (Th. serpyllum), що їх використовують як сировину для одержання тимолу. Вивари і настої Ч. звич. вживають у нар. медицині при захворюванні дихальних шляхів тощо. Чебрець – багаторічний невисокий напівчагарник з дрібними схоже еліптичними листям і рожево-ліловими квітками, які цвітуть практично все літо. Насіння дозрівають у липні-вересні. Для використання в лікувальних і кулінарних цілях збирають наземну частину рослини – гілочки з листям, квітки, насіння. Сушать чебрець у затіненому і добре провітрюваному місці.
Хімічний склад
Хімічний склад: ефірна олія (0,1 — 1%), до складу якої входять
...
Читати далі »
| |